Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • Karikatúrapályázat 2024
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • Karikatúrapályázat 2024
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Sikeres évzáró Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálynál

muosz Írta: muosz
2016.12.13.
in Szakosztály
Reading Time: 5 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

Élénk érdeklődés, kellemes hangulat, jó előadók és érdekes témák jellemezték a szakosztály 2016-os évzáróját.

Vendégeink voltak:
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke, aki a szakma aktuális problémáiról beszélt. Ludwig Klára, a JÓkenyér nevű sütőipari vállalkozás tulajdonosa, aki elmesélte családi cégük történetét és megosztotta velünk a jó kenyerek titkait. Frittmann János, a soltvadkerti Frittmann Borászat tulajdonosa, aki legjobb fehér-és vörösborait, valamint pezsgőit hozta el a székházba.
evzaro-2016_dsc5567
Kovács László több olyan kérdésről beszélt, amelyek feszítik a szakmában dolgozók idegeit nap mint nap, amelyek olykor jogszabályi módosítást igényelnek, és megoldásuk halaszthatatlan. Ilyen például a vendéglátást érintő áfa-szabályozás, amelyben ugyan az új törvény 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra csökkentette az adót, de még így is több nyitott kérdés maradt. Nem volna indokolt például különbséget tenni a helyben és a nem helyben készített, alkoholmentes italok forgalmazása, illetve számlázása között. A csökkentett áfa-kulcs a közösségi vendéglátás egyes fajtáiban érvényesíthető, miközben a rendezvényi vendéglátásban és a közétkeztetésben nem.
Adók és jogi gubancok
A vállalkozásokat hátrányosan érintik a reprezentációt súlyosan terhelő adók. Érdemi változást jelentene, ha a reprezentáció költségeit éves nettó 30 millió forintig nem terhelné 27 % egészségügyi hozzájárulás. Az online pénztárgépekre vonatkozó egyes módosítások nem követik a nehezen tervezhető vendéglátás napi gyakorlatát, például egy turistacsoport váratlan érkezését nem lehet 5 nappal előre bejelenteni.
evzaro-2016_dsc5568
Kovács László kiemelten hangsúlyozta a szakképzés megújításának szükségességét, különös tekintettel a mestervizsgára vonatkozó szabályozásra. Észrevételeket, javaslatokat tett az Ipartestület a döntéshozók felé többek között az éttermi és közétkeztetési szakács mester képzésének megkülönböztetésére.
Az elnök szerint a minőségi hazai turizmus fejlődését is jelentősen befolyásoló vendéglátásban még egy sor kérdést kell megválaszolni. Ilyenek – a teljesség igénye nélkül- a sátorállítás szabályozása, a munkaerő-kölcsönzés ellentmondásainak feloldása, az alkalmi rendezvények engedélyeztetésének feltételei, a sztázsolás jogi szabályozásának megoldása, de a veszélyes anyagok, a borravaló, a szerzői jogdíjszabás, a SZÉP-kártya, a minősítési védjegy kérdéseinek tisztázása ugyancsak az Ipartesület tisztségviselőinek jövő évi feladatai közé tartozik.
evzaro-2016_dsc5571
A felmerült problémák megoldására – az ágazat helyzetének javítása érdekében- a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a javaslataival készen áll a kormányzati egyeztetésekre.
A jó kenyér ma is alapvető táplálékunk
Ludwig Klára, a Jókenyér sütőipari vállalkozás tulajdonosa, miközben bemutatta családi vállalkozásukat, nagyon rokonszenvesen beszélt arról is, hogy egy gyerekkori álma válik valóra nap mint nap, amikor bemegy dolgozni a ma már kétmilliárdos forgalmat produkáló pékségükbe. A mai napig a lehető legtöbb idejét az üzemben tölti, amikor teheti, lejár terméket kóstolni, ellenőrizni a folyamatokat, alapanyagokat. Családja, férje óriási támogatást nyújt a vállalkozás fejlesztésében a mindennapi pénzügyi menedzsmentben, operatív feladatok irányításában.
frittmann-janos_dsc5577
A sikertörténet 1992-re nyúlik vissza, amikor a Pesti Barnabás szakiskolából Klára Németországba szegődött tanulmányozni a tőlünk teljeses más sütőipari termékekek, kenyereket. Két, német pékségben eltöltött év után első férjével saját vállalkozásba kezdenek Magyarországon. A megismert gazdag, sokszínű, német kenyérkultúra inspirálta arra, hogy a magas minőségű, 100 %-ban természetes alapanyagokból készült, teljes kiőrlésű-és rozskenyerek hagyományát itthon is népszerűsítse.
ludwig-klara_dsc5573
Az első generációs pék, Klára, aki ma már egy komoly brand tulajdonosa és egy nagyüzemet vezet a családjával, fontosnak tartja, hogy a jövő generációja is megismerje az egészséges táplálkozás alapjait, ezért az országban egyedülállóan létrehozta a Gyerekpékséget. A minipékségben a gyerekek nemcsak ismeretterjesztő programokban vehetnek részt, hanem játékosan megtanulják az igazi, kézi munkával adalékanyagok nélkül készített kenyerek fortélyait.
Egyik termékük sem tartalmaz ízfokozót, adalék- illetve színezőanyagot, de még előre elkészített lisztkeveréket sem. Csak a természet ajándékai: a liszt, víz, só, és élesztő van bennük.
kovacs-laszlo_dsc5563
Siker az Alföldön: a Frittmann Borászat
A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítik. Az ország legnagyobb borvidékén Frittmann János a szülei, nagyszülei is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. A legújabb generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is borászatot tanult és mára bekapcsolódtak a pincészet mindennapi életébe, így szinte az egész család szerepet vállal a borászat életében. A szülőktől örökölt, ma már 30 éves családi birtokunk bővítésével jelentős pincészetté nőttük ki magunkat.
Mint megtudtuk, 60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, de még ehhez hozzá vásárolnak.
frittmann-generosa_dsc5582
Alföldi borászként elsőként kapta meg Frittmann János az Év Bortermelője megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ebben az évben készült el a felújított borházuk is, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész, illetve szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették mindezt, hogy az ide látogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait, és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat a borászat 2015-ben nyerte el.

Barna Judit

Címkék: Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály
Mitől lett ilyen sikeres a Dinasztia című dokumentumfilm?
Média

Mitől lett ilyen sikeres a Dinasztia című dokumentumfilm?

Írta: muosz
2025.10.10.

A mai napig egyedi konstrukciókkal működik a Direkt36 tényfeltáró műhely, ami az évek alatt azért sokat fejlődött és változott. Ma...

TovábbDetails
Ki az újságíró mostanában?

Ki az újságíró mostanában?

2025.10.10.
Lemondott Keleti Éva

Lemondott Keleti Éva

2025.10.10.
Alagsori helyiség kiadó

Alagsori helyiség kiadó

2025.10.10.
Az Aleph és a Google vezetői meghirdették a digitális növekedés új korszakát Magyarországon

Az Aleph és a Google vezetői meghirdették a digitális növekedés új korszakát Magyarországon

2025.10.10.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: kapcsolat@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X