A szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály április 10-i eseményét, amelyen először a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői tájékoztatták a megjelent kollégákat.
Idén kevesebb vendég várható, be fog zárni a Gellért
Mindnyájan tudjuk, hogy Magyarország, és főként Budapest gyógyvizei az egyik, ha nem a legfotnosabb vonzerői és bevétel-termelői a turizmusnak. Ahogy Borosné Szúcs Ildikó vezérigazgató hangsúlyozta, stratégiai kérdés és folyamatos kihívás a társaság számára az egyensúly megteremtése: a mérleg egyik felén a bevételtermelés – elsősorban a külföldi turizmusból származóan – az üzleti eredmény növelése érdekében, a másik oldalon legalább ennyire fontosnak tartják, hogy a fővárosban élők is élvezhessék a gyógyvíz és a fürdőzés jótékony hatásait, amihez számos kedvezményt nyújtanak. Idén is lesz jegyáremelés, de nem akkora, hogy fedezze az időközben megnövekedett költségeket.
A 2025. évi tervben a tavalyi forgalomhoz hasonlóan megközelítőleg 4 millió vendéggel számolnak. Az eltérés minimális, éves szinten úgy 10 ezer fővel kevesebb látogató várható az idén. A társaság idén mintegy 4,6 milliárd forint adózott eredményre számít, mely az előző évhez viszonyítva 1,6 milliárd forintos csökkenést mutat. Ennek fő okai a Gellért fürdő utolsó negyedévre ütemezett bezárása miatti bevételkiesés, fürdők felújítása (kiemelten Széchenyi, Dandár), a kedvezményrendszer kiterjesztése, az új törvényi előírásoknak (ESG, NIS2) való megfeleléshez szükséges beruházások finanszírozása, a bér- és anyagköltségek változása. Igen sok kérdés hangzott el a kollégáktól, különösen ami a nappali kórházi kezeléseket illeti.
Mitől olyan finom a Dolcissima?
A gasztronómiát ezúttal egy különleges cukrászda, a Dolcissima képviselte, amely a Lukács fürdő szomszédságában már évek óta várja a vendégeket. Suzan Fahmi, a fiatal tulajdonos elmesélte, hogyan szeretett bele az olasz cukrászművészetbe, amely persze nemcsak tiramisuból és gelatóból áll. Vetített térképen demonstrálta, Itália egyes régióiban melyek a hagyományos desszertek, amelyek az üzletében is kaphatók. Eredeti olasz pisztáciából, mandulából, ricottából, meg sokféle más autentikus alapanyagból készülnek a finomságok. A jó hangulatú délelőtt kóstolóval zárult.
Elek Lenke