Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • Karikatúrapályázat 2024
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • Karikatúrapályázat 2024
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Amikor a remek pálinkák a csúcsgasztronómiával találkoznak

MÚOSZ Írta: MÚOSZ
2024.06.24.
in Szakosztály
Reading Time: 3 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

Egy fantasztikus kezdeményezésen volt alkalma a BOHUSZ tagjainak részt venni a Pálinka Éjszakája alkalmából, melyet minden szempontból csak támogatni tudunk, és örömmel tudósítunk róla.

Az már „megszokottnak” tekinthető, hogy nem csupán a boreseteken, hanem hagyományosnak tekinthető étkezéseknél, ételsoroknál is találunk ajánlásokat az egyes fogások és a hozzájuk köthető borok társítására. Az meg már végképp természetes, hogy különféle borokat adnak az ételekhez főzés, sütés közben. Az is elterjedt, főleg a sütési folyamatoknál, hogy különféle sörök szerepelnek a víz/olaj mellett, helyett, de hogy mindezeket az elkészítési módokat pálinkával oldják meg, még nagyon gyerekcipőben jár.

Nézzük, milyen csodálatos kulináris élmény tud kikerekedni ebből a ma még a szakmában is relatív újdonságnak számító kezdeményezésből!

A Pálinka Nemzeti Tanács a Magyar Tudományos Akadémia gyönyörű, jelenleg kívülről felújítás alatt álló épületébe szervezett egy fogadást a „Pálinka Éjszakája” rendezvény alkalmából, ahol élőben, kóstolóval egybekötve mutatták be ezt az új kezdeményezést.

A fogadás is nagyszerű volt, igazi koktélkülönlegeséggel várták a vendégeket, a nagy melegben a kellemesen hűtött ital valóságos életmenőként hatott.

Az igaz kulináris élvezet viszont az elegáns, ültetett fogadás keretei között következett, ahol nemcsak kóstoltatták a chef által elkészített különleges finomságokat, hanem részletesen be is mutatták a vendégeknek az egyes fogásokat, azok összetevőit.

Mik voltak ezek a fenséges ételek? Az előétel egy „Pirított magvas mozzarella” volt vilmoskörte-pálinkával ízesítve. Ugye még leírva is egyből belekóstolnánk? Meg is tettük, remek volt. És ahogy az új ételsor tendencia meg is kívánja, elmaradhatatlan kísérője egy pohár vilmoskörte-pálinka volt.

A „Som-szilvás vadragu leves” nem kevésbé képviselte a gasztronómia csúcsát a maga kategóriájában, egyértelműen som-szilva pálinkával kísérve. Nyomtalanul eltűnt, az utolsó cseppig kikanalaztuk.

A főételt már meg sem próbáljuk részletesen leírni, akinek alkalma lesz ilyent kóstolni, gondolkozás nélkül tegye meg! Ez szuvidált kacsamell és konfitált kacsacomb volt cseresznye- és tricolor graten mártással. A hozzá járó cseresznyepálinka szintén remek volt.

És hát a desszert, mert bármennyire jóllaktunk, ez kihagyhatatlan tétel. Nem is maradt el most sem, sőt, egy cukrász is megirigyelhette, amit elénk tettek a chef jóvoltából. Ez nem volt más, mint egy „Kékszőlős mascarpone tortaraguval”, szinte már egyértelmű módon a benne levő kék törkölypálinkával. Nem is folytatom…

Túl azon, hogy hatalmas kulináris élményben volt részünk, magát a kezdeményezést kell kiemelni, és minden létező módon támogatni, hiszen a pálinka hazánk nemzeti itala, és mint ez az ételsor is bizonyítja, legalább annyira beilleszthető a hazai főzési trendekbe, mint a bor, és segítségével igaz ínyenc fogások készíthetők.

Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben egyre több helyen válik általánosabbá ez a fajta ételsorkínálat, és nem csak egyedi, speciális esteken.

Zamody Gábor

Címkék: Borászat és Hungaricum Szakosztálycsúcsgasztronómiapálinka
Mitől lett ilyen sikeres a Dinasztia című dokumentumfilm?
Média

Mitől lett ilyen sikeres a Dinasztia című dokumentumfilm?

Írta: muosz
2025.10.10.

A mai napig egyedi konstrukciókkal működik a Direkt36 tényfeltáró műhely, ami az évek alatt azért sokat fejlődött és változott. Ma...

TovábbDetails
Ki az újságíró mostanában?

Ki az újságíró mostanában?

2025.10.10.
Lemondott Keleti Éva

Lemondott Keleti Éva

2025.10.10.
Alagsori helyiség kiadó

Alagsori helyiség kiadó

2025.10.10.
Az Aleph és a Google vezetői meghirdették a digitális növekedés új korszakát Magyarországon

Az Aleph és a Google vezetői meghirdették a digitális növekedés új korszakát Magyarországon

2025.10.10.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: kapcsolat@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X