Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Amikor a remek pálinkák a csúcsgasztronómiával találkoznak

MÚOSZ Írta: MÚOSZ
2024.06.24.
in Szakosztály
Reading Time: 3 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

Egy fantasztikus kezdeményezésen volt alkalma a BOHUSZ tagjainak részt venni a Pálinka Éjszakája alkalmából, melyet minden szempontból csak támogatni tudunk, és örömmel tudósítunk róla.

Az már „megszokottnak” tekinthető, hogy nem csupán a boreseteken, hanem hagyományosnak tekinthető étkezéseknél, ételsoroknál is találunk ajánlásokat az egyes fogások és a hozzájuk köthető borok társítására. Az meg már végképp természetes, hogy különféle borokat adnak az ételekhez főzés, sütés közben. Az is elterjedt, főleg a sütési folyamatoknál, hogy különféle sörök szerepelnek a víz/olaj mellett, helyett, de hogy mindezeket az elkészítési módokat pálinkával oldják meg, még nagyon gyerekcipőben jár.

Nézzük, milyen csodálatos kulináris élmény tud kikerekedni ebből a ma még a szakmában is relatív újdonságnak számító kezdeményezésből!

A Pálinka Nemzeti Tanács a Magyar Tudományos Akadémia gyönyörű, jelenleg kívülről felújítás alatt álló épületébe szervezett egy fogadást a „Pálinka Éjszakája” rendezvény alkalmából, ahol élőben, kóstolóval egybekötve mutatták be ezt az új kezdeményezést.

A fogadás is nagyszerű volt, igazi koktélkülönlegeséggel várták a vendégeket, a nagy melegben a kellemesen hűtött ital valóságos életmenőként hatott.

Az igaz kulináris élvezet viszont az elegáns, ültetett fogadás keretei között következett, ahol nemcsak kóstoltatták a chef által elkészített különleges finomságokat, hanem részletesen be is mutatták a vendégeknek az egyes fogásokat, azok összetevőit.

Mik voltak ezek a fenséges ételek? Az előétel egy „Pirított magvas mozzarella” volt vilmoskörte-pálinkával ízesítve. Ugye még leírva is egyből belekóstolnánk? Meg is tettük, remek volt. És ahogy az új ételsor tendencia meg is kívánja, elmaradhatatlan kísérője egy pohár vilmoskörte-pálinka volt.

A „Som-szilvás vadragu leves” nem kevésbé képviselte a gasztronómia csúcsát a maga kategóriájában, egyértelműen som-szilva pálinkával kísérve. Nyomtalanul eltűnt, az utolsó cseppig kikanalaztuk.

A főételt már meg sem próbáljuk részletesen leírni, akinek alkalma lesz ilyent kóstolni, gondolkozás nélkül tegye meg! Ez szuvidált kacsamell és konfitált kacsacomb volt cseresznye- és tricolor graten mártással. A hozzá járó cseresznyepálinka szintén remek volt.

És hát a desszert, mert bármennyire jóllaktunk, ez kihagyhatatlan tétel. Nem is maradt el most sem, sőt, egy cukrász is megirigyelhette, amit elénk tettek a chef jóvoltából. Ez nem volt más, mint egy „Kékszőlős mascarpone tortaraguval”, szinte már egyértelmű módon a benne levő kék törkölypálinkával. Nem is folytatom…

Túl azon, hogy hatalmas kulináris élményben volt részünk, magát a kezdeményezést kell kiemelni, és minden létező módon támogatni, hiszen a pálinka hazánk nemzeti itala, és mint ez az ételsor is bizonyítja, legalább annyira beilleszthető a hazai főzési trendekbe, mint a bor, és segítségével igaz ínyenc fogások készíthetők.

Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben egyre több helyen válik általánosabbá ez a fajta ételsorkínálat, és nem csak egyedi, speciális esteken.

Zamody Gábor

Címkék: Borászat és Hungaricum Szakosztálycsúcsgasztronómiapálinka

Friss hírek

MÚOSZ-állásfoglalás: Védjük meg a független sajtót!

2025.05.14.
Már elérhető László Ágnes és Békesi László beszélgetésének felvétele

Már elérhető László Ágnes és Békesi László beszélgetésének felvétele

2025.05.14.
A megismételt küldöttgyűlés időpontja: 2023. május 27. (szombat) 11.00 óra.

Elnökjelöltek vitája a MÚOSZ-ban

2025.05.14.
XIV. Leó kiállt a bebörtönzött újságírók mellett, és a mesterséges intelligencia kihívásaira figyelmeztetett

XIV. Leó kiállt a bebörtönzött újságírók mellett, és a mesterséges intelligencia kihívásaira figyelmeztetett

2025.05.12.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X