A Polis Borrend a múlt héten tartotta hagyományos borversenyét, melyre a BOHUSZ tagjai is meghívást kaptak. A patinás Újpesti Városháza pincerendszerében megtartott színvonalas rendezvény valójában különlegesség a hazai borversenyek között.
Ha azt mondjuk, borverseny, mindenki a nagy neveket felvonultató, reprezentatív zsűri által, szinte kizárólag szakmai alapon való minősítésre gondol. Ami igaz is, és nagyon jó is, fontos a magyar borok minőségi színvonalának emelése szempontjából, de közben egyre inkább hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magáról a fogyasztóról, akinek valójában készülnek ezek a remek nedűk.
A Polis Borrend – miközben magas szintű szakmaiságot képvisel – évek óta úgy hirdeti meg és bonyolítja le versenyeit, hogy a fő szempont a zsűrizésnél a széles körű fogyaszthatóság, magának a bornak, a kulturált borfogyasztásnak a terjesztése, megkedveltetése más, sokszor az egészségre igen káros italokkal szemben.
Ez a tendencia nagyon jól megmutatkozott idén is: a jóval több mint 100, az egész ország területéről beküldött mintáik kiválogatásánál a termelők elsősorban azt vették figyelembe, melyek azok a minőségi boraik, melyeket a borkedvelő társadalom részére kínálnak, és nem néhány palackos, igazából csak versenyeken vagy különleges eseményeken megjelenő tételek.
Majdnem minden borvidék ismert borásza képviseltette magát, mind a fehér-, mind a vörösborok tekintetében, de jelentős desszert- és rozébor kínálat is színesítette a képet.
A kulturált borfogyasztás lehetőségeinek bemutatásán, ismertetésén dolgozó újságírókként úgy véljük, sokkal több ilyen, ténylegesen a fogyasztó közönséget megszólító borversenyre volna szükség az országban.
Zamody Gábor