Nagy érdeklődés kísérte a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály szeptember 14-i, évadnyitó ülését. Ezúttal a turizmus és vendéglátás oktatása volt a fő téma, ezt világította meg több oldalról két szakember, dr. Kiss Kornélia, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense, valamint Hegedüs Péter gasztronómus, egyetemi tanár, aki elkötelezett képviselője és oktatója a magyar vendéglátásnak, és a legmagasabb szakmai díjak kitüntetettje.
Hegedüs Péter az első magyarországi fine dining étterem, a budai várbeli Fortuna igazgatója volt, 2014 óta tanít, elsősorban a posztmodern gasztronómia a kedvenc témája. Ő főleg a gyakorlati részét domborította ki az oktatásnak.
Mindkét előadónk hangsúlyozta, mennyire nehéz helyzetben van ma a szakma a munkaerőhiány miatt. Sokszor szakképzetlen felszolgálókat is lasszóval kell fogni, több százezer forintos fizetéssel.
Ugyanakkor igény mutatkozik a magas szintű tudásra is: új jelenség itthon a sztázsolás – ez azt jelenti, hogy fizetés nélkül dolgoznak, főképp a Michelin-csillagos helyeken a fiatalok, hogy később esetleg másutt hasznosítsák ottani tapasztalataikat.
Ezután a vegán étkezésről esett szó, a legrégebbi, és legnépszerűbb hazai vegán vendéglátóhely, a Napfényes Étterem kreatív séfje és tulajdonostársa, Kovács Zoltán számolt be a kezdetekről, és szólt a vegánság jelenlegi helyzetéről. A Napfényes egyben felkapott rendezvényközpont is. Mára oly népszerű lett a vega és vegán étkezés, hogy gyakoriak a rendezvényekre, sőt esküvőkre történő kiszállítások. Éttermeikben nagyon sok a nem vegán vendég is. Ezután előadóink válaszoltak a kérdésekre, majd pedig a finom kóstoló mellett még tovább beszélgettek a szakemberekkel a szakosztály tagjai.
Fotók: Okolicsányi Zoltán