…szőlőt csipegetni, utánam jött a gazda, borral kínálgatni. Igaz persze, ami körbevett, hatalmas tartályok, néhány fahordó, s a többi kellék, már előre vetítette, mi vár rám. De ha már eddig „kibírták” oly sokan, nekem se eshet semmi bajom.
És lőn… Budafok büszke arra, hogy amolyan kisvárosként a nagyban, idén hetedszer is útjára indíthatja pincejáratát. Azaz minden hónap első szombatján – március 4-én először – útjára indul egy gazdag eseménysorozat, amely kulináris és szellemi termékekkel egyaránt képes elkápráztatni vendégeit.
Előbbit képviseli például a disznótoros, a magyaros konyha, a gyufatésztával főtt dunai halászlé, de összeakadhatunk a mediterrán ételek könnyedségét ötvöző kortárs ízvilággal is. Nincs messze még a farsang, így a fánk sem maradhat ki a választékból. Mindeközben pedig „folyik a bor”, az etyeki borvidékhez tartozó pincékben, származzék az a szőlő a Balaton-mellékéről, vagy bárhonnan, ahol a különböző ültetvények, szüretelésüktől és a gazdák ízvilágától függően, hosszú évek során kikísérletezett feldolgozási technikák útján kerültek a palackokba.
Nem tagadva természetesen, hogy a borkultúra, – ahogy többek között a testkultúra is -, a szellemi életünk része, azért a „hagyományosan” gondolkodók megnyugtatására következzék egy rövid felsorolás.
A zenei tehetségkutató (idén 120 résztvevővel startolt!);
A Tavaszi Művészeti Fesztivál, amelynek keretében – május 6-án – hirdetik a verseny végeredményét;
A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál (szeptember 1-3.), vagy az őszi Tétényi Fesztivál (október), amelyek előkészületei már javában folynak;
A helytörténeti gyűjtemény megtekintése a Magdolna udvarban;
Az egyedülálló Barlanglakás Emlékmúzeum megismerése,
mind-mind arra várnak, hogy megmutassák a látogatónak, felnőttnek, gyereknek egyaránt, milyen fővárosunk bornegyede.
Idén, a megújuló tradíciók évében, a több generáción átívelő pezsgő- és borkészítés, az új és a hagyomány találkozik.
A Borgiornotól induló 6-8 személyes ingyenes buszjáratok segítik ezek megismerését. (További információ: http://bornegyed.hu)
HáJá