Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Borról és süteményről

muosz Írta: muosz
2018.02.05.
in Szakosztály, Szakosztályi hírek
Reading Time: 4 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály évnyitóján a magyar borászat jelenéről és jövőjéről, valamint a világ egyik legrangosabb cukrászati-élelmiszeripari kiállításán, a SIGEP-en bemutatott újdonságokról esett szó.
„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme. Még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen olyan termék, amely elmúlásában is emberi” – olvasom e szép gondolatsort a Szőke Mátyás és Zoltán pincészet honlapján.  Szőke Mátyás borai vidámak és őszinték – mondta nekem valaki az Év Borásza díjátadóján. Akárcsak a gazda, olyanok – teszi hozzá a krónikás.
Amit a hegy levéről tudni kell
A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály 2018-as évnyitóján –  amely iránt különösen élénk volt az érdeklődés a tagok részéről – sok vélemény elhangzott a mai magyar borászat jelenéről és múltjáról. Kezdte a sort legilletékesebb vendégünk, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke.  Kevés olyan embert tartanak számon eme szép hivatás művelői közül, akit mindenki elfogad. Zilai Zoltán ilyen, és ilyen volt akkor is, amikor nekifogott 1992-ban az első Borfesztivál megszervezésének. Akkor még nem gondoltuk, hogy pár év, és egymást érik majd az országszerte megrendezett különböző boros rendezvények, fesztiválok. Kezdtünk érteni ehhez a nedűhöz, és a magyar bor rangja, minősége ezzel párhuzamosan emelkedett. Bár ma is sokféle szakmai gonddal küzd az ágazat, elmondhatjuk, hogy akik akkor belefogtak a borászati vállalkozásokba, ma már a következő generációt nevelik, akik szinte gyerekkoruktól kiválóan értenek ehhez az ősi italhoz.

Balról jobbra: Elek Lenke, a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának
elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Szőke Mátyás borász és Lajos Mary cukrász

Számos kérdés hangzott el Zilai Zoltán prezentációja után, egyebek között arról, milyen is a kézműves bor, mennyire tükrözik a szupermarketek borárai a minőséget, és hogy mi a szerepük ma a hegyközségeknek, a régiós szövetségeknek.
Szőke Mátyás pincészete a Mátrai Történelmi Borvidéket képviseli, amely az ország 22 borvidéke közül területileg a második legnagyobb. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek. Ezen a tájon a nagyobb arányú szőlőtelepítés már a XIII. században elindult. Főleg a fehér borok szeretik ezt a talajt és klímát, de újabban a vörösek is nagy sikert aratnak, nemzetközi díjakat nyernek. A pincészet tulajdonosa műszaki végzettségű, de a hetvenes évek óta foglalkozik intenzíven bortermeléssel. A családfő bejárta a világ legnagyobb bortermelő vidékeit, ma már fia, Zoltán is aktívan részt vesz a vállalkozás munkájában. Szőke Mátyás több évtizedes munkássága elismeréseként kapta meg 2017-ben az Év Borásza címet.
Sztár a csokoládé
Lajos Mary, a ceglédi Békebeli Cukrászda szakmai vezetője nem először volt vendége a szakosztálynak. Most a világ egyik legrangosabb cukrászati-élelmiszeripari kiállításának, a SIGEP-nek az újdonságairól számolt be. A Riminiben megrendezett kiállítás alapján meg lehet jósolni, mivel is csábítanak majd világszerte – és hamarosan itthon is – a cukrászok.
A csokoládé még nagyobb sztár, mint valaha. A legjobb cukrászdák már egyben csokoládémanufaktúrák is, ahogyan azt a mestercukrász kifejtette. A kávé – amelyről ma már illik tudni, honnan származik, és hol, hogyan pörkölik – beépült a desszertekbe, a gyümölcs pedig kihagyhatatlan. Az édességek egyre kisebbek, hogy minél több fajtát megkóstolhassunk belőlük, a fagylalt pedig ezernyi árnyalatban pompázik.

A franciás fényes-ékes-színes külső változatlanul hódít. Az olajos magvak, keverve csokoládéval új értelmet adnak a bevonatoknak. Az alkohol a jövőben is polgárjogot nyer, a különféle desszertek és bonbonok töltelékeként. Az egyre több, laktózérzékeny, valamint különféle ételallergiában szenvedő, illetve vega és vegán életmódot folytató vendég feladta a leckét a cukrászoknak, de a minőségi alapanyagok ebben is segítenek. Az igazi vajnak és tejszínnek soha nem áldozik le a karrierje.
Futurisztikus desszertek, díszes fagylaltok
A magyar vevők egyaránt keresik a terjedelmes, nagy adagokat képviselő, hagyományos cukrászsüteményeket, ugyanakkor a mini adagok, a mutatós, falatnyi nassok is hódítanak manapság. A tányérdesszertek olykor már futurisztikus külsőt öltenek. Ugyanez vonatkozik az extravagáns formájú tortákra, amelyek főleg a fiatalok körében hódítanak. A festékeknél és a zselatinnál alapelv, hogy csak természetes alapanyagból származhatnak.
A fagylaltok ismét gazdagon díszítettek. A csokoládé ma már nem egyfajta hideg nyalatot takar, hanem egy egész termékcsaládot. A fehér csokoládé, a tejcsokoládé, valamint a különféle díszítések és ízesítések révén tucatnyi fajta sorakozik csak ebből a tégelyekben.  A fagylaltoknál újdonság, hogy mini jégkrémek sorakoznak a hűtőkben, sokféle színben és ízben – tudtuk meg az Arany Kézmű-díjas cukrásztól.
A szakmai bemutatókat kóstolás követte.
Elek Lenke

Címkék: Lajos MarySzőke MátyásTurisztikai és Gasztronómiai SzakosztályZilai Zoltán

Friss hírek

Jön a 4. MÚOSZ Könyvnap

Sok szerző várja az olvasókat június 11-én, a 4. MÚOSZ Könyvnapon

2025.06.06.
Erős üzenet a magyar kormánynak, több mint 295 000 újságíró nevében – Interjú Ricardo Gutiérrezzel

Erős üzenet a magyar kormánynak, több mint 295 000 újságíró nevében – Interjú Ricardo Gutiérrezzel

2025.06.06.
„Út a csúcsra” – fotóművészeti alkotásokat várnak az Ezüstgerely pályázaton

„Út a csúcsra” – fotóművészeti alkotásokat várnak az Ezüstgerely pályázaton

2025.06.06.
Egészségben és betegségben – Szajki Bálint fotókiállítása

Egészségben és betegségben – Szajki Bálint fotókiállítása

2025.06.05.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X