Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Borról és süteményről

muosz Írta: muosz
2018.02.05.
in Szakosztály, Szakosztályi hírek
Reading Time: 4 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály évnyitóján a magyar borászat jelenéről és jövőjéről, valamint a világ egyik legrangosabb cukrászati-élelmiszeripari kiállításán, a SIGEP-en bemutatott újdonságokról esett szó.
„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme. Még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen olyan termék, amely elmúlásában is emberi” – olvasom e szép gondolatsort a Szőke Mátyás és Zoltán pincészet honlapján.  Szőke Mátyás borai vidámak és őszinték – mondta nekem valaki az Év Borásza díjátadóján. Akárcsak a gazda, olyanok – teszi hozzá a krónikás.
Amit a hegy levéről tudni kell
A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály 2018-as évnyitóján –  amely iránt különösen élénk volt az érdeklődés a tagok részéről – sok vélemény elhangzott a mai magyar borászat jelenéről és múltjáról. Kezdte a sort legilletékesebb vendégünk, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke.  Kevés olyan embert tartanak számon eme szép hivatás művelői közül, akit mindenki elfogad. Zilai Zoltán ilyen, és ilyen volt akkor is, amikor nekifogott 1992-ban az első Borfesztivál megszervezésének. Akkor még nem gondoltuk, hogy pár év, és egymást érik majd az országszerte megrendezett különböző boros rendezvények, fesztiválok. Kezdtünk érteni ehhez a nedűhöz, és a magyar bor rangja, minősége ezzel párhuzamosan emelkedett. Bár ma is sokféle szakmai gonddal küzd az ágazat, elmondhatjuk, hogy akik akkor belefogtak a borászati vállalkozásokba, ma már a következő generációt nevelik, akik szinte gyerekkoruktól kiválóan értenek ehhez az ősi italhoz.

Balról jobbra: Elek Lenke, a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának
elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Szőke Mátyás borász és Lajos Mary cukrász

Számos kérdés hangzott el Zilai Zoltán prezentációja után, egyebek között arról, milyen is a kézműves bor, mennyire tükrözik a szupermarketek borárai a minőséget, és hogy mi a szerepük ma a hegyközségeknek, a régiós szövetségeknek.
Szőke Mátyás pincészete a Mátrai Történelmi Borvidéket képviseli, amely az ország 22 borvidéke közül területileg a második legnagyobb. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek. Ezen a tájon a nagyobb arányú szőlőtelepítés már a XIII. században elindult. Főleg a fehér borok szeretik ezt a talajt és klímát, de újabban a vörösek is nagy sikert aratnak, nemzetközi díjakat nyernek. A pincészet tulajdonosa műszaki végzettségű, de a hetvenes évek óta foglalkozik intenzíven bortermeléssel. A családfő bejárta a világ legnagyobb bortermelő vidékeit, ma már fia, Zoltán is aktívan részt vesz a vállalkozás munkájában. Szőke Mátyás több évtizedes munkássága elismeréseként kapta meg 2017-ben az Év Borásza címet.
Sztár a csokoládé
Lajos Mary, a ceglédi Békebeli Cukrászda szakmai vezetője nem először volt vendége a szakosztálynak. Most a világ egyik legrangosabb cukrászati-élelmiszeripari kiállításának, a SIGEP-nek az újdonságairól számolt be. A Riminiben megrendezett kiállítás alapján meg lehet jósolni, mivel is csábítanak majd világszerte – és hamarosan itthon is – a cukrászok.
A csokoládé még nagyobb sztár, mint valaha. A legjobb cukrászdák már egyben csokoládémanufaktúrák is, ahogyan azt a mestercukrász kifejtette. A kávé – amelyről ma már illik tudni, honnan származik, és hol, hogyan pörkölik – beépült a desszertekbe, a gyümölcs pedig kihagyhatatlan. Az édességek egyre kisebbek, hogy minél több fajtát megkóstolhassunk belőlük, a fagylalt pedig ezernyi árnyalatban pompázik.

A franciás fényes-ékes-színes külső változatlanul hódít. Az olajos magvak, keverve csokoládéval új értelmet adnak a bevonatoknak. Az alkohol a jövőben is polgárjogot nyer, a különféle desszertek és bonbonok töltelékeként. Az egyre több, laktózérzékeny, valamint különféle ételallergiában szenvedő, illetve vega és vegán életmódot folytató vendég feladta a leckét a cukrászoknak, de a minőségi alapanyagok ebben is segítenek. Az igazi vajnak és tejszínnek soha nem áldozik le a karrierje.
Futurisztikus desszertek, díszes fagylaltok
A magyar vevők egyaránt keresik a terjedelmes, nagy adagokat képviselő, hagyományos cukrászsüteményeket, ugyanakkor a mini adagok, a mutatós, falatnyi nassok is hódítanak manapság. A tányérdesszertek olykor már futurisztikus külsőt öltenek. Ugyanez vonatkozik az extravagáns formájú tortákra, amelyek főleg a fiatalok körében hódítanak. A festékeknél és a zselatinnál alapelv, hogy csak természetes alapanyagból származhatnak.
A fagylaltok ismét gazdagon díszítettek. A csokoládé ma már nem egyfajta hideg nyalatot takar, hanem egy egész termékcsaládot. A fehér csokoládé, a tejcsokoládé, valamint a különféle díszítések és ízesítések révén tucatnyi fajta sorakozik csak ebből a tégelyekben.  A fagylaltoknál újdonság, hogy mini jégkrémek sorakoznak a hűtőkben, sokféle színben és ízben – tudtuk meg az Arany Kézmű-díjas cukrásztól.
A szakmai bemutatókat kóstolás követte.
Elek Lenke

Címkék: Lajos MarySzőke MátyásTurisztikai és Gasztronómiai SzakosztályZilai Zoltán

Friss hírek

XIV. Leó kiállt a bebörtönzött újságírók mellett, és a mesterséges intelligencia kihívásaira figyelmeztetett

XIV. Leó kiállt a bebörtönzött újságírók mellett, és a mesterséges intelligencia kihívásaira figyelmeztetett

2025.05.12.
Miért van a korábbiaknál nagyobb esélye a Magyar Hang beadványának az Európai Bizottságnál?

Miért van a korábbiaknál nagyobb esélye a Magyar Hang beadványának az Európai Bizottságnál?

2025.05.12.
Hargitai Miklós nyílt levele, Kocsi Ilona válasza

Hargitai Miklós nyílt levele, Kocsi Ilona válasza

2025.05.12.
Biztató együttműködés

Biztató együttműködés

2025.05.12.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X