Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Tavaszvárás, szerelem és kulinária

muosz Írta: muosz
2017.02.09.
in Szakosztály
Reading Time: 4 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

Milliónyi szakmai gondunk, napi politikai csaták és tragédiák közepette, egyelőre a szürke eget szemlélve, talán disszonánsnak hat, ha most az amerikai importból átvett Valentin-nappal foglalkozunk, de aki lépést akar tartani a gasztronómiai trendekkel – és e szakosztály tagjai többnyire így gondolkodnak – akkor érdemes böngészni – csak úgy, l’art pour l’art – a Valentin-napi menüajánlatok között.
Virágkötők és séfek
Nem titok, hogy itthon a rendszerváltás után a magyar virágkötők honosították meg a Valentin-napot, hogy még a Nőnap előtt is szert tegyenek egy kis plusz bevételre. Ma már túlduzzadt ez az üzletág is, szív alakú láncocskákat, wellness hétvégéket, és ezernyi fölös bonbonos dobozt adnak el ennek ürügyén.
De maradjunk a gasztronómiánál. A különlegességeket – és a séfek ötletességét, no meg az árakat  – tekintve természetesen vezetnek az ötcsillagos szállodák és a fine dining éttermek. Mi, „amatőrök” is tanulhatunk tőlük, már ami az érdekes alapanyag párosításokat illeti, és eme tudásunkat nemcsak február 14-én, azaz Valentin, vagy ha úgy tetszik, Bálint-napon hasznosíthatjuk.
Desszertfantáziák, rózsaszínben
Nézzük, hogy például a Széchenyi téri Sofitel Paris Budapest étterme milyen ajánlattal várja a szerelmeseket! Előételek: articsóka szív, konfitált citrom és menta, parmezán hab, Tahoon zsázsa. Salátakrém, 63 fokon készített tojás és fekete szarvasgomba. Fésűkagyló és serpenyőben sült kacsamáj duó, sáfrányos – vaníliás birsalmával.

A főétel: pirított libamell, fehér bakszakáll és grillezett radicchio, maracuja és kávémártás. Ez utóbbi tükrözi talán leginkább a hagyományos és különleges zöldségek – mint a fehér bakszakáll – és a gyümölcsök merész házasítását, az édes és a sós ízek izgalmas harmóniáját.

A desszert mindig fontos része a Valentinos menüsoroknak, hiszen lehetőséget ad a rózsaszínes-romantikus tányérok megkomponálására. Rózsabors, málna, licsi és keserű mandula variáció teszi rá a koronát a Sofiteles menüre.
Citrusok, minden mennyiségben
A Várban lévő Hilton mindig a luxus megtestesítője volt, és így van ez különösen manapság, amikor sokszáz milliót költöttek az egyébként is patinás ház felújítására. A mostani Valentin-napi kínálat ínyenc ízelítővel indul: citrusban érlelt lazacszeletek, chardonnay krémmel töltött szárnyas bon-bon, füstölt libamáj fügemustárral. A  fácán erőlevest erdei gombás derelyével és zöldségrőzsével gazdagítják. A főétel zöldfűszerekben érlelt borjúszűz-sült mascarponés burgonyafánkkal, bébi zöldséggel és merlot mártással.
Az elmaradhatatlan édes kettes ezúttal a narancsos mousse és sós karamell izgalmas egymásra találása.
Divat a fehér és a gyökérzöldség
Az Intercontinentalban a legutóbbi sajtótájékoztató már a tavaszi előkészületek jegyében zajlott. Valentin-napra olyan menüt terveztek, amelynek uralkodó színe a fehér, ez, leheletnyi pirossal és ízléses dekorációval körítve, adja majd az est különleges hangulatát.

Kevesen tudják, hogy a fehér zöldségek – csak úgy, mint a köretek esetében megjelenő zeller, feketegyökér, petrezselyemgyökér és karfiol- potencianövelő hatással bírnak, főleg ha további ízletes és vágykeltő hatású ínyencségekkel kombinálják azokat. Nem hiányozhat a libamáj és a hal sem, mint alapanyag.

Serkentő kardamom, gyömbér, csokoládé, méz és eper felhasználásával  olyan süteményeket álmodtak meg a nemzetközi szállodalánc magyar „szemének” cukrászai, melyekre alapvetően a fanyar és az édes ízek játéka jellemző. Személyes kedvencem a tejcsokoládés méz mousse, gyömbéres sárgabarack zselével, amely nem csupán üde megjelenésével, hanem egyedi ízvilágával is igazi színfoltja a desszertkínálatnak.
Új szó született: eperília
Buda egyik legelegánsabb étterme, kávézója, cukrászdája és találkozóhelye az Émile, amely a Vörösmarty téri Gerbeaud testvére, csak éppen egészen más hangulatban ejti rabul a vendégeket. Manapság a világ legjobb szállodájának választott Aria hotelnek is ők a kulinária felelősei.

Pintér Katalin tulajdonos-üzletvezető és csapata az Émile-ben az alábbi finomságokkal készül: amuse bouche-ként garnélát kínálnak chilis ananásszal, és szezám ropogóssal, a kecskesajtot sült fügével társítják. Izgalmas alapanyag-párosítások: lágy tojás füstölt burgonyahabbal, kaviárral, babérlevél olajjal. A főétel bélszín lesz a most oly divatos fehérrépa pürével, és marinált gombákkal. A menüsort Valentin-napi eperília desszert zárja.
A jobb helyeken természetesen mindegyik fogáshoz külön bort választ ki a sommelier, az aperitif pedig, mint ahogy ez ilyenkor lenni szokott, valamilyen jó minőségű pezsgő vagy könnyed prosecco. Gyakran a tokaji sem hiányzik a borlapról.

Elek Lenke

Címkék: Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály

Friss hírek

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közpénzből finanszírozott videókkal támadja a független sajtót

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közpénzből finanszírozott videókkal támadja a független sajtót

2025.05.09.
Átadták a MÚOSZ Európánkért-díjait

Átadták a MÚOSZ Európánkért-díjait

2025.05.09.
43. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás – díjátadó és megnyitó képekben

43. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás – díjátadó és megnyitó képekben

2025.05.08.
A megismételt küldöttgyűlés időpontja: 2023. május 27. (szombat) 11.00 óra.

Tisztségekre jelöltek listája

2025.05.09.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X