Örömmel tettem eleget a minap nagyszerű kolléganőm, dr. Elek Lenke, a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály elnöke meghívásának, aki – több más szakosztályvezetővel együtt – egy különleges könyvbemutatóra invitált. Mégpedig egy olyan kiadványéra, ami egyedülálló a könyvkínálati palettán. Az Egyszerűen finom – A teljes értékű konyha című könyv szerzője, dr. Benda Judit táplálkozástudományi szakember, egészség-tanácsadó, gyógyszerész, újságíró, könyvkiadó és „mellesleg” négygyermekes édesanya. Annak idején, már a tanulmányai során tapasztalta, hogy a táplálkozás fontosságáról vajmi kevés szó esik, s bár az egészség gyakran előtérbe kerül, annak megtartásáról, a betegségek megelőzéséről keveset beszélünk. Pedig felsorolni is nehéz lenne, mennyi életmódbeli tanácsokkal szolgáló, válogatott recepteket tartalmazó könyvet vásárolhatunk, de olyat, ami az alapanyagokat tekintve visszanyúl a múltba, eleink konyhájához, alig, alig. A Magyar Újságírók Országos Szövetségében a szerzővel való találkozás során erről is beszélgettünk.
–Napjainkban hatalmas a zűrzavar azon a téren, hogy milyen is tulajdonképpen az „egészséges” táplálék – mondta dr. Benda Judit. – . Az a tapasztalatom, hogy ha egy táplálkozásforma vegetáriánus, vegán, vagy nyers, az még nem garancia arra, hogy egészséges is. A teljes értékű konyha a táplálékot olyan természetesen hagyja, amennyire csak lehet. Csak a teljes étel képes arra, hogy tápláljon, szükség esetén gyógyítson, és természetesen élvezetet is nyújtson. A teljes értékű konyha alapját dédszüleink konyhaművészete képezi az élelmiszeripar előtti időkből – abból az időből, amikor mi magunk készítettük el az ételeinket almából, káposztából, répából, búzából – azaz természetes alapanyagokból.
Mindenki szeretne egészséges lenni, és már sokan felismerték azt is, hogy ezt nagyban elősegíthetjük a körültekintő étkezéssel. Manapság például, amikor közel egymillió a cukorbetegek száma Magyarországon, sokan szeretnénk ( és kénytelenek is vagyunk) elhagyni a finomított, feldolgozott élelmiszereket, mert ha nem tesszük, előbb vagy utóbb az étkezésünk tesz fogyatékossá bennünket.
Dr. Benda Judit könyve hiánypótló, mindent megtudhatunk belőle, milyen alapanyagokat és miként célszerű használni, úgy, hogy egészséges és finom ételeket tehessünk családtagjaink elé. Például elsajátíthatjuk a kenyérsütés fortélyait teljes kiőrlésű lisztfélékből, készíthetünk tápláló, egészséges leveseket, főzelékeket, szendvicskrémeket, süteményeket, amikkel garantáltan jóllakik a család. ( Utóbbiakból néhányat a könyvbemutatón meg is kóstolhattunk.)
Az Egyszerűen finom című könyvet nem lehet letenni, olyan olvasmányos, s olyan mutatósak a harapnivalókról készített fotók és jól követhetők az ételleírások. A mű a Kétezeregy Kiadó gondozásában jelent meg, elérhető a Libri és a Líra könyváruházakban, valamint az interneten is. Érdemes beszerezni!
Garamvölgyi Annamária