2016. ÁPRILIS 26.

A Népszabadság, az Index, a 24.hu és a hvg.hu videósai az MNB-botrányra vonatkozó kérdéseikre választ nem kaptak, e helyett határozatlan időre kitiltották őket az épületből.

Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke már forgatás közben jelezte, hogy következményei lesznek annak, hogy a Parlamentben nem a sajtó számára kijelölt helyen forgattunk – írta a NOL.

A hvg.hu ma reggel kapott értesítést, hogy videós munkatársuk határozatlan ideig nem léphet be az Országgyűlés Hivatalának helyiségeibe, vagyis a Parlamentbe és a Képviselői Irodaházba. Az indoklás szerint azért, mert „a Sajtóiroda munkatársának többszöri figyelmeztetése és felszólítása ellenére is folytatta tevékenységét, és nem volt hajlandó elhagyni a Déli Társalgó és az Országház Kupolatermének területét”.

Tavaly ősszel az RTL Klub híradósaival történt hasonló. A MÚOSZ Elnöksége Kövér Lászlónak írott levélben figyelmeztetett: a 9/2013-as számú házelnöki rendelkezésre hivatkozó döntés „azt sugallja, hogy bármikor, hatalmi szóval távol lehet tartani tudósítókat nyilvános rendezvényről, s akadályozni lehet valamely médium munkáját. A tv-társaság azóta ugyan újra tudósíthat a helyszínről, ettől azonban a precedens értékű esetet – úgy véljük –, nem sikerült megnyugtatóan lezárni.” A levélre formális válasz érkezett.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a hat újságírót képviselve az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Bővebben >>>

Önnek ajánljuk