2016. ÁPRILIS 25.

Tizenegy újságíró, szerkesztő hagyta el a vs.hu-t hétfőn délutánig a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak múlt héten kirobbant pénzköltési botránya miatt. A főszerkesztő is lemondott.

„A VS-en mától ne keressetek, felmondtam. A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze – amiről amúgy fogalmam nem volt – se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze. a hogyantovábbról 1előre fogalmam sincs. Tíz év alatt mindenesetre zsinórban ez a negyedik munkahelyem, ahonnan a politika közvetlen vagy közvetett beavatkozása miatt lépek le. Lehet, hogy érdemes lenne áttérnem a mesekönyvekre” – írta reggel a Facebookon Joó Hajnalka.

Az Index információi szerint Joó Hajnalka mellett eddig Joób Sándor, Kovács Áron, Rovó Attila, Munkácsy Márton, Dzindzisz Sztefan, Kósa András, Bátorfy Attila, Puskár Krisztián, Szabó András és Szedlák Ádám döntött úgy, hogy nem kíván tovább dolgozni a Vs.hu-nál.

Kora délután a főszerkesztő is bejelentette távozását. „Hibáztam, amikor hagytam, hogy a támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg, noha ebbe beleszólásom nem volt, de az is igaz, ez elegendő ok lehetett volna akkori felmondásomra” – indokolta döntését Lebhardt Olivér.

Népszabadság több távozó Facebook-bejegyzését is idézi. Mások mellett az Indextől alig két hónapja érkezett Joób Sándorét. „Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem” – írja, magyarázatként hozzátéve: „Én egy magáncéggel szerződtem akkor, amikor elfogadtam a VS.hu megkeresését a szerkesztői posztra. Izgalmas kihívásnak tartottam ezt, mert a VS.hu-t szakmailag jó színvonalú és fejlődőképes újságnak tartottam. Időközben kiderült, hogy ez a magáncég nem éppen átlátható módon közpénzeket használt fel. (…) Ha újságíró maradok, szeretnék még arról kérdezni embereket, hogy hogyan és mire fordítottak közpénzt, ezért semmiképpen nem szeretném, ha a nevemmel kapcsolatban mindezt joggal vagy jog nélkül bárki felemlegetné. Ugyanezt kérem a VS.hu-nál dolgozó összes újságíró esetében is. Ők erről a helyzetről biztosan nem tehetnek.”

Önnek ajánljuk