Költészet Napja a Sajtóházban – Kukorelly Endrével

2016. április 11-én – a Költészet Napja alkalmából – Kukorelly Endrével találkozhatott a közönség a MÚOSZ székházában. Az est házigazdája Széchenyi Ágnes irodalom- és médiatörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Modern Magyar Irodalmi Osztályának tudományos főmunkatársa volt.

Az oldott hangvételű és tartalmas pódiumbeszélgetés felvillantotta Kukorelly Endre eddigi pályáját, prózaírói és költői munkásságát, de szó volt országgyűlési képviselőként szerzett élményeiről és a hajléktalanoknak segítő akciójáról is.

Széchenyi Ágnes és Kukorelly Endre [Fotó: Bellai László] Még több kép a MÚOSZ Facebook-oldalán >>>
Széchenyi Ágnes és Kukorelly Endre [Fotó: Bellai László]

Még több kép a MÚOSZ Facebook-oldalán >>>

A szerző előadásában hallhattuk gyerekverseit és felolvasott legújabb könyvéből is: a „Mind, átjavított, újabb, régiek” egyetlen kötetében hat könyvet kap kézhez az olvasó, egy jelentős költői életmű méltó metszetét. Kukorelly Endre harminc év lírai terméséből válogatta ki, írta át, rendezte új szerkezetbe verseit az első kötettől (A valóság édessége, 1984) a legutóbbiig (Mennyit hibázok, te úristen, 2010). A gyűjteményben az olyan emblematikus darabok mellett, mint a Vojtina-redivivus című Arany-átirat, a H.Ö.L.D.E.R.L.I.N.-ciklus vagy a nagy sikerű Samunadrág gyerekversei, kötetben még nem publikált legújabb művei is helyet kaptak.

Kukorelly Endre elmondta: készülő új munkájában olyan, a Kádár-korszakban marginalizálódott, részben emigrációba kényszerült, az irodalmi kánonból ma is hiányzó írókra, művészekre szeretné felhívni a figyelmet, mint például Erdély Miklós, Hajas Tibor, Szentjóby Tamás, Halász Péter vagy a hetvenes évek legendás, Spions nevű punk zenekarának alapítója, Molnár Gergely.

Önnek ajánljuk