Technikai segítség: it@muosz.hu | Információ: segitseg@muosz.hu | Tel: +36 70 908 0682 | +36 70 908 0683 | munkanapokon 10:00 – 16:00 óra között

Kedves Kollégák!

Köszönöm szépen a jelölést az elnökségi tagságra. Megválasztásom esetén személytől függetlenül támogatni fogom a MÚOSZ régi/új elnökét, mert előrelépni csak összefogással lehet. Az előrelépéshez pedig le kell zárni a múltat, mert azon már nem lehet változtatni, és a jövőre kell összpontosítani.

Amennyiben bizalmat kapok, szorgalmazni fogom az alábbiakat:

1. Sportújságírók szakosztályának létrehozása

Évtizedekkel ezelőtt létezett, aztán a szakosztály tagjai létrehozták a Magyar Sportújságírók Szövetségét. Megtartva a MÚOSZ-tagságomat, magam is az alapítók között voltam, majd néhány év türelmes várakozás után meggyőződtem arról, hogy az alapításkor megfogalmazott célok nem fognak megvalósulni, ezért elhagytam a MSÚSZ-t. A szakosztály újbóli létrehozásával alternatívát lehetne kínálni a sportújságíróknak.

2. A vidék erősítése, helyi bázisok létesítése

Veszprémiként tapasztalom és más vidéki kollégákkal beszélve hallom, hogy a „végeken” magukra hagyva dolgoznak a kollégák. A véleménycserék kimerülnek a sajtótájékoztatót megelőző párperces beszélgetésekben. Valamikor a szerkesztőségeknek voltak törzshelyei, ahol a rendszeres szakmai beszélgetések, viták sokszor felértek egy továbbképzéssel. Ezért a több újságírót foglalkoztató településeken segítséget kellene nyújtani a helyi sajtóklubok létrehozására, ami erősítené a szakmai összetartozást, segítené a közös gondolkodást és az információk cseréjét, áramlását.

3. Gyakorlati segítségnyújtás a fiataloknak

Szerkesztőként tapasztalom, milyen hiányos szakmai tudással kerülnek a szerkesztőségekbe a fiatalok – azok is, akik elvégeztek valamilyen újságíróképzést. Sokaknál az elméleti ismeretek is erősen foghíjasak, gyakorlati téren pedig ennél is rosszabb a helyzet. Mindez visszaköszön számos sajtótermékben – elsősorban az internetes felületeken, de a nyomtatott és az elektronikus médiában is jelentős visszaesés tapasztalható. Szervezett szakmai fórumok, oktatások, továbbképzések tartásával meg lehetni állítani ezt az egyre jobban romló folyamatot.

Darcsi István