Technikai segítség: it@muosz.hu | Információ: segitseg@muosz.hu | Tel: +36 70 908 0682 | +36 70 908 0683 | munkanapokon 10:00 – 16:00 óra között

Köszönöm a MÚOSZ Etikai Bizottsága elnöki posztjára kapott jelöléseket. A közelgő küldöttgyűlési választás előtt az alábbi gondolatokat szeretnem megosztani a tagsággal.

A demokratikus nyilvánosság: a hitelesség, az objektivitás, a tárgy- és tényszerűség alapvető eszköztáráról az újságírók nem mondhatnak le. A mindmáig legnagyobb múltú és taglétszámú magyar újságíró szövetség a MÚOSZ, amely mindig is meghatározó volt az etikai ügyek vizsgálatában, a média önszabályozási struktúrájában – feladata, hogy kiegyensúlyozó szerepével őrködjön a szakma hagyományos etikai szabályainak megtartásán.

Az etikai bizottság a jövőben – a küldöttgyűlés jóváhagyásával –, áttekinti a Kódexet, törekszik arra, hogy ne elsősorban a kiszabható büntetéseket preferálja, hanem késztesse az újságírókat a korrekt szakmai tájékoztatásra és emberi magatartásra. Továbbra is kollégiumi üléseken elemzi az aktuális helyzetet, értékeli a társadalmi folyamatokat. Eljáró tanácsokban hoz döntéseket: legyen világos az újságírók előtt, hogy emberi-erkölcsi mivoltukban minden oldalról támadhatatlanok legyenek.

A Szövetség tekintse feladatának, hogy az újságírókat megvédje a lejáratástól, a közellenséggé tevő gyakorlattól. Kiemelten fontos, hogy az újságírók tisztában legyenek a médiának a társadalomra, a gazdaságra, a kultúrára gyakorolt hatásával – bizonyos csoportok védésének kötelezettségével. Az Etikai Bizottságban szerepet, munkát vállalók segítsenek abban, hogy a tárgyalt esetek mindannyiunk okulására szolgáljanak.

A küldöttgyűlés tagjaitól nemcsak a megelőlegezett bizalmat, hanem a Bizottság munkájának folyamatos értékelését, támogatását is kérem.

Kiss G. Péter, az Etikai Bizottsági elnökségre jelölt küldött