Technikai segítség: it@muosz.hu | Információ: segitseg@muosz.hu | Tel: +36 70 908 0682 | +36 70 908 0683 | munkanapokon 10:00 – 16:00 óra között

Léderer Pál levele

Kedves Hargitai Miklós, a csonka elnökség tagjai, kedves Bellai László!

Mint volt és újraválasztott küldött nagy örömömre szolgál, hogy miként az „Elnöki számvetés, elnökjelölti program” című opus felvezetőjében a honlapon írjátok, a választásra létrehozott aloldalon biztosítjátok a lehetőséget a programok ismertetésére, hozzászólások közlésére, valamint, hogy április 29-i keltezéssel megismerhettük Hargitai Miklós célkitűzéseit. Anélkül, hogy akadékoskodni akarnék, szeretném megjegyezni, hogy miközben a leköszönő elnöknek kötelessége számvetést készíteni négyéves teljesítményéről, elsőként programot hirdetni legfeljebb az „első éjszaka” ódon jogán lenne… Lehet, persze, hogy tévedek, ám szememben az eljárás akkor sem tűnik fel túlzottan elegánsnak.

De nem ez a lényeg, még, ha az említett apróság újabb színes adalék is a MÚOSZ belső nyilvánosságának eltorzult voltára.

Azért írom e sorokat, mert szeretném, ha levelem a benne megfogalmazott kérdéssel/dilemmával egyetemben nyilvánosságot kapna.

Megkaptam az Iroda meghívóját a május 29-i tisztújító küldöttgyűlésre és a tájékoztatót a szövetség életében oly fontos esemény lebonyolításának modalitásairól. Ebben a többi között az áll (8. pont), hogy:

„A küldöttgyűlésen a szavazásra kézfeltartással vagy a Zoom polling funkciójával kerül sor, amennyiben a küldöttgyűlés másként nem rendelkezik.”

Érdekelne, hogy miként kívánjátok biztosítani a szavazásnak a MÚOSZ alapokmányában lefektetett titkossága követelményének teljesülését.

Mivel a Zoom rendszerében a rendszergazda – aki, tudtommal a MÚOSZ esetében a szövetség alkalmazottja, de most pl. egyúttal megválasztott küldött is – mindent lát, a tényleges titkosság csak speciális funkció igénybevételével biztosítható. Ám hiába dönt a küldöttgyűlés „másként” (tehát az esetünkben úgy, hogy titkos szavazás útján kell megválasztani a MÚOSZ tisztségviselőit), technikailag a döntés csak abban az esetben kivitelezhető, ha az illetékesek idejekorán megrendelik és ki is próbálják a titkos szavazás rendszerét.

Azt gondolom tehát, hogy a 65 megválasztott küldött egyöntetű érdeke e kérdés haladéktalan megválaszolása. Meglehetősen groteszknek találnám, ha a távozó elnök maga vezényelné le újraválasztását, úgy, hogy a küldöttek a Zoom terében kézfeltartással szavaznának, (miközben például a legutóbbi, januári küldöttgyűlésen már láthattuk, mennyire nehézkes és bizonytalan, és persze főleg nem titkos ez a fajta szavazás.)

Tisztelettel,
Léderer Izsák Pál

Hargitai Miklós válasza

Kedves Pál,

Szeretnék emlékeztetni rá, hogy már korábban is igyekeztem felhívni az elnökjelölteket a programhirdetésre. A jelölti programok négy évvel ezelőtt ugyanígy elérhetőek voltak a honlapon. Egy demokratikus választásnak a lényegéhez tartozik, hogy a jelöltek személye és programja megismerhető legyen. Jelenleg is ott szerepel a felhívás, hogy a szerkesztő várja a jelölti programokat (és nem 29-e óta, csak korábban nem a címlapon, hanem a tisztújítási menüpont alatt volt, már hetekkel ezelőtt is).

Mint mára kiderült, a küldöttgyűlés létszáma nem teszi lehetővé a Zoomos szavazást (60 feletti szavazót a Zoom nem tud kezelni), ugyanakkor a veszélyhelyzet miatt továbbra is csak online lebonyolításra van mód. Ezért szavazóprogramot fogunk használni, amely a teljes folyamat minden lépését naplózza és utólag is ellenőrizhetővé teszi. (Kálmán István nem fog részt venni a szavazás lebonyolításában). Fogunk két próbanapot tartani, ahol minden küldöttnek módja lesz begyakorolni a Zoomra csatlakozást, illetve magát a szavazást is. 

Üdvözlettel: Hargitai Miklós

Bellai László válasza

Kedves Pali!

Hargitai Miklós „Elnöki számvetés, elnökjelölti program” című írása először a tisztújító küldöttgyűlés aloldalára került fel, egész pontosan 2021. március 31-én. A másnap, április elsején küldött hírlevélben jeleztem, hogy „a MÚOSZ jövőjével kapcsolatban megfogalmazódó koncepciókat, véleményeket a tisztújítást szolgáló internetes felületen – a Programok, hozzászólások címmel létrehozott menüpontban – közöljük.”

Ez az információ azóta több hírlevélben szerepelt, a felhívás olvasható a honlapon is, ennek ellenére senki nem keresett meg azzal, hogy szeretné a nyilvánosság elé tárni a programját. A MÚOSZ elnöke és az Etikai Bizottság éléről leköszönő N. Kósa Judit levele után a tiéd az első – a Mandátumvizsgáló Bizottság hivatalos közléseit nem számítva –, amely a tisztújító küldöttgyűlés témájában eljutott hozzám. 

Miután a szavazás praktikus részleteivel kapcsolatban felvetett kérdéseid mást is foglalkoztathatnak, Hargitai Miklós válaszát érdemes szélesebb körben is közzétenni.

Tisztelettel:
Bellai László