Bűnügyi Tudósítók Szakosztálya

A szakosztály 1995-ben azzal a céllal alakult, hogy a bűnügyi, rendészeti újságírást a médián belül önálló szakterületként elfogadtassa, valamint az e területen dolgozó újságírók szakmai felkészülését segítse.

A szövetségen belül egyedüli szervezet, amelynek munkájában nem csak MÚOSZ tagok vesznek részt. Önálló felvételi rendszerük mellett tagjaik külön éves díjat fizetnek – a szövetségen kívüliek dupláját, mint a MÚOSZ tagok -, valamint saját, évente megújítandó fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, amely egyrészt segíti mindennapi munkavégzésüket, másrészt a kívülállóknak is jelzi azt a szakmai felkészültséget és elhivatottságot, amellyel a szakosztály tagjai rendelkeznek. 2000-ben Sajtódíjat alapítottak, amelyet évente, öt titkosan kiválasztott, a rendészeti területen a sajtómunkát kimagaslóan segítő parancsnoknak és sajtóreferensnek, szóvivőnek adnak át. Rendezvényeik meghívottjai a rendészet országos és első számú vezetői mellett mindazon a szakemberek, akik a folyamatosan változó szakmai és jogi felkészültségét garantálják programjaik látogatóinak.

A szakosztály elhatárolódik minden olyan tudomására jutó, indokolatlanul brutális megjelenítés és ábrázolási módtól, amely személyiségi-, kegyeleti-, vagy a jó hírnévhez fűződő jogot sért. Ezek ugyanis nem képezik részét a magas színvonalú, igényes bűnügyi újságírásnak, amely mind szélesebb körű elterjedésén munkálkodnak.

 

SZAKOSZTÁLY VEZETŐSÉGE
Koncsol Endre (elhunyt)
elnök
Vezetőségi tagok
  • Bánki Árpád
  • Horváth Zsolt (titkár)
  • Olasz Andrea