Menekültek Világnapja a MÚOSZ-ban

A Menekültek Világnapján különlegesen szerkesztett műsorral lepte meg André Libik a MÚOSZ- ban rendezett vetítésre érkezőket.

Balról jobbra: Vámos Éva, Zentai Lilla és André Libik

Zentai Lilla a Trento-i filmfesztiválon is díjat nyert Befogadás című dokumentumfilmje Magyarországon, Pannonhalmán játszódik a világ távoli tájairól érkezőkkel.

A magyar dokumentumfilmet André Libik Egy nép száműzetésben című több kontinensen forgatott német dokumentumfilmje követte.

Ezen az estén térben és időben nagy utat jártunk be a filmekkel, amelyeket vita követett.

Zentai Lilla diplomamunkája volt az első film: mégis érett, nem érzelgős, de megindító filmet láthattunk, ahol az operatőr is remekelt. Lírai szépségű magyar tájat látunk Pannonhalma környékén, ahol egy rendkívül rokonszenves család egymás után fogad be egy-egy afrikai menekültet, családot is, majd az iráni Amírt. Mélyen emberi, ahogyan a család segít, befogadja a menekülteket, akik ugyancsak elmondják érzéseiket. Kölcsönösen sokat jelentett számukra az együttélés, ez a tanulási folyamat, amely eljuttatta őket a sikeres beilleszkedéshez.

Részlet a Befogadás című filmből

Zentai Lilla 10 éve szociális munkás, emberismerete, tapasztalatai segítették a sikeres film forgatásában, kontrapunktos szerkesztésében. Az utak mentén megjelennek a szégyellnivaló menekült-ellenes óriásplakátok, amelyekkel éles ellentétben áll az igazi, az emberek egymásra-találása.

André Libiktől már megszoktuk, hogy újabb és újabb izgalmas témáról forgat dokumentumfilmjeiben. Egy száműzött nép sorsát követni több kontinensen át mindössze 45 percben nem akármilyen feladat. A hmongok 4000 éves kulturális öröksége, alkalmazkodó készsége juttathatta el őket a nomád életből, a vándorlásokból, a háborúzásokból Dél-Kelet-Ázsiából sokfelé a világban.

Akik Kaliforniába mehettek, néhány hónap alatt gyorstalpalón tanulták meg, hogy kell egy nagyvárosi utcán átmenni, milyen a villanyvilágítás – és gyermekeik már mindenütt az iskola legjobb tanulói voltak. Akik a francia gyarmati adminisztráció szeszélyének, vagy inkább tévedésének köszönhetően Francia-Guyanába rendkívül nehéz körülmények közé kerültek, hosszú évek kemény munkájával termővé tettek földeket, és sikeres vállalkozók lettek.

A la recherche… a film rendezője bejárt több kontinenst, különleges emberi sorsokra talált, az egzotikus tájakon sokszor nehéz forgatási körülmények között is nagyon jó filmet készített, amelyről még hosszan beszélgetett a közönség.

Az estről előzetest hozott a Népszava, és írt róla Hugo Cellarier cikkében a budapesti Frankofón újságban: http://jfb.hu/node/75149

Önnek ajánljuk