Ajkán ismét a hazaiak győztek

Amikor olyan kedves felkérést kap szakosztályunk, mint amilyen az Ajkai Látássérült Klubtól évek óta érkezik, még az sem számít, ha az utazás előtti napon fél óra jut csak az alvásra. Mert el kell indulni a rendezvény hajnalán ebbe a szép közép-dunántúli városkába, hogy ismét átélhessük a Fekete István Emlékverseny hangulatát, szurkolhassunk a csapatoknak, majd zsűrizhessük a munkáikat, s nem utolsó sorban, hogy találkozhassunk a ritkán látott kedves barátokkal, ismerősökkel.

Munkában a versenyzők. Előtérben a zalaegerszegiek egyik csapata

Immár tizenkilencedszer rendezte meg az idén, június 15-én az Ajkai Látássérült Klub a Fekete István Emlékversenyét a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítási termében. A nívós szellemi erőpróbára a sorstársak a helybeliek mellett Veszprémből, Győrből, Tatabányáról és Zalaegerszegről érkeztek. Összesen hét csapatot alkottak.

A versenyt ezúttal is Utassy István, Ajka Város Önkormányzata művelődési-, oktatási- és sportbizottságának elnöke nyitotta meg. Méltatta Fekete István életútját, valamint azt a hagyományt, miszerint Ajkán minden esztendőben megrendezik ezt az irodalmi versenyt. .

Benkő Imre mondott egy szép verset, majd Horváth Árpádné klubvezető köszöntötte a megjelenteket.  A versenyt az idén is Vallerné Horváth Andrea, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgató-helyettese vezette, de nem csak ebben jeleskedett,  miként korábban is, ő állította össze a kérdéseket, amelyek megalapozott tudást igényeltek.

A zsűri (balról jobbra): Kocsis Nikolett, Garamvölgyi Annamária, Csehné Huszics Márta, dr. Stolár Magdolna és Bábics Valéria

A zsűri elnöke dr. Stolár Magdolna pedagógus, tagjai:  Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatója, Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, Kocsis Nikolett, a Nem Adom fel Alapítvány kommunikációs munkatársa, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztályának elnökeként e sorok írója voltak.

A versenyzők Fekete István” Vasárnap délután ” című, 22 novellát tartalmazó elbeszélés-kötetét dolgozták fel, nagy hozzáértéssel. Ugyanis a legapróbb részletekre is emlékezniük kellett. Válaszoltak például arra, hogy Pillés Domonkos Jancsi miért haragszik Káposztás Kiss Illésre? Vagy: melyik könyvét írta az író Kunszentmártonban? Mi a könyv címe? Vagy: A kántor milyen italtól rúgott be egyszer nagyon? stb. Voltak párosító feladatok és keresztrejtvény is. A csapatok jól vették az akadályokat, s a sorrend hamar kialakult, pótkérdésekre sem volt szükség.

Első helyen végzett Ajka csapata: Kató Lajosné, Laczi Ilona, Vízi István  és Vadász Zsuzsanna. Második lett  Zalaegerszeg 1. számú, harmadik pedig a zalaegerszegiek 2. számú csapata.

A nyertesek ezúttal is büszkék lehetnek magukra, hiszen a sok felkészülés és a mű alapos ismerete meghozta a gyümölcsét.

A győztesek (balról jobbra) Laczi Ilona, Vízi István, Kató Lajosné és Vadász Zsuzsanna

Következett a díjak kiosztása. Minden résztvevő emléklapot kapott. A nyertesek ajándékot vehettek  át Horváth Árpádné klubvezetőtől. A díjátadásban segítségére volt  Szabados Gyuláné, a klub pártoló tagja, aki a csapatoknak az Unimontex Kft. ajándékával szerzett meglepetést. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége nevében e sorok írója jutalomkönyvet, Vadas Ernőnek, a két háború közti időszak egyik legnagyobb hatású fotóművészének életéről szóló kiadványt adott át a legjobbaknak.

Kocsis Nikolett, aki a MÚOSZ Fogyatékossággal élők a médiában Szakosztálya irodalmi pályázatán is jeleskedett, a Költőősök című versével kedveskedett a megjelenteknek.

A vetélkedőről szóló riport 6 perc 50 másodpercnél kezdődik

A hivatalos programot ebéd követte, majd a résztvevők megkoszorúzták Fekete István emléktábláját, amely ma az író egykori lakóháza helyén áll Ajka szívében.

E sorok írójának külön is örömére szolgált, hogy az ajkai rendezvényre éppen az ünnepi könyvhéten került sor. Ismét gazdagodtunk mindnyájan lelkiekben és szellemiekben egyaránt.

Kép és szöveg: Garamvölgyi Annamária

Önnek ajánljuk