Lázadók estje

A Kulturális Szakosztály a magyardipló barátaival és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetével közösen két dokumentumfilm vetítésére invitálta a műfaj kedvelőit. André Libik két dokumentumfilmje nagy sikert aratott – és alkotó és nézők között igen érdekes beszélgetés követte a filmeket.

Malcolm X afro-amerikai emberjogi harcost Amerikában, Humberto Delgadot, a portugál ellenzék száműzött vezérét Spanyolország Portugáliával közös határa közelében gyilkolták meg. André Libik a helyszínen forgatott, és sok érdekes archív anyagot is felhasznált, hogy minél élőbbé tegye az eseményeket kitűnő filmjeiben.

Ezek a filmek egyidősek Costa Gavras híres Z avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című játékfilmjével, politikai thrillerjével, és a dokumentumfilm eszközeivel, de mégis valami hasonlót, és mindmáig aktuálisat mondanak el a nézőnek. A hatvanas évek Nyugat-Németországában tízmilliós közönsége volt e filmeknek az esti híradó utáni műsorsávban. A MÚOSZ-beli filmvetítést fiatal francia és frankofón újságírók is látták, és írtak minderről a budapesti Frankofón Újságba.

A montreali Xavier Bourassa újságcikke felkerült a Frankofón újságírók Párizsban szerkesztett hivatalos oldalára is.

(Címlapkép forrása: jfb.hu)

Önnek ajánljuk