Marx és Engels – és a nők, akik segítették őket

„Az ifjú Karl Marx” című film vetítése teltházat vonzott március 28-án a MÚOSZ-ban. André Libik meghívásához csatlakozott a Kulturális Szakosztály és a Le Monde Diplomatique magyar baráti köre – és ez a film jó választásnak bizonyult.

André Libik és Vámos Éva

A Magyar Diplóban már a film korábbi világpremierjéről is tudósított 2017-ben Berlinből Hegyi Gyula. Arról írt, hogy a legendás hírű Friedrichstadt-Palast-ban Raoul Peck francia-német-belga koprodukcióban készült alkotását akkor 2000 ember ünnepelte késő éjszakáig.

A film valójában a fiatal Marxról és Engelsről szól, barátságuk kialakulásáról, és hogy harcukban hogyan segítette őket Jenny, aki arisztokrata családját hagyta el Marxért, és Mary, Engels kedvese, aki Manchesterben dolgozó és lázadó ír munkáslány volt. „ A film hagyományos eszközökkel, látványosan és korhű hitelességgel eleveníti meg Marx és Engels közös éveit a Kommunista Kiáltvány 1848-as megszületéséig”– írta Hegyi Gyula.

A filmet Magyarországon kizárólag non-profit alapon a Marx Károly Társaság forgalmazza – így ritka és különleges este részesei lehettünk, és közönségünk még tovább folytatta a kötetlen beszélgetést a film vetítése után a híres filmes André Libik kollégánkkal és a Marx Károly Társaság elnökével, Dr. Farkas Péterrel. Megállapodtunk abban is, hogy áprilisban újra jelentkezünk André Libikkel közös filmes estével.

Vámos Éva

Önnek ajánljuk