Turizmustörténelem, finom falatokkal

Walkó Miklós, a magyar turizmus elmúlt fél évszázadának emblematikus alakja volt a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály vendége a 2019-es évadnyitó rendezvényen, a MÚOSZ székházának Rát-Táncsics termében. Az élénk érdeklődéssel kísért előadás után a termesztett gombafajták széleskörű konyhatechnikai lehetőségeivel ismertette meg a tagságot Vattamány Ágnes, a Bio-Fungi Kft. képviselője.

Walkó Miklós a szállodaportástól a külföldi turisztikai képviselet, illetve utazási iroda vezetéséig minden poszton kipróbálta már magát, és nagy sikerrel. Ha számokban kellene életútját jellemezni: hét nyelven perfektül beszél, több mint 20 évet dolgozott hivatalos kiküldetésben külföldön, és 90 országban járt. Évekig képviselte Magyarországot idegenforgalmi szakemberként Stockholmban, New Yorkban, Párizsban, Frankfurtban, de Budapesten érzi otthon magát.

A Gellértben kezdte pályáját, mint szállodaportás, hogy később vezető pozícióba térjen oda vissza. Egyike volt azoknak, akik megnyitották az Intercontinentalt, amely az első külföldi szállodalánc „szemeként” nyílt meg Budapesten 1969 szilveszterén. Világsztárokat és államelnököket fogadott annak idején a szálloda halljában. Élete során a turizmus szinte minden szegmensében dolgozott, vezető pozíciókban.

Élményeit megírta egy izgalmas, sztorikban bővelkedő, filmvászonra kívánkozó könyvben, A Dunától a Hudsonig címmel. Walkó Miklós ma is dolgozik, a Magyar Szálloda és Éttermi Szövetség tanácsadója.

Se nem állat, se nem növény – ez a gomba. Számos cég foglalkozik Magyarországon gombatermesztéssel, jóllehet, a hazai fogyasztás igen alacsony. Ezért aztán termelésük nagy részét exportálják. A Bio-Fungi Kft. egyik vezetője, Vattamány Ágnes számolt be az Ócsán termesztett fajtákról és arról, hányféle módon lehet a konyhában felhasználni ezt az egészséges, sokféle diétába illő, kalóriaszegény, glutén és laktózmentes, vegán alapanyagot.

A bemutatót kérdésözön és kóstoló követte.

E.L.

 

Önnek ajánljuk