„Ahogyan élek, az a hazám”

Ahogyan élek… A költő és a költészet esélye napjainkban című kerekasztal-beszélgetésen Balla Zsófiával költészetről és az írók szerepéről Kulcsár Katalin és Sumonyi Zoltán beszélgettek a Kulturális Szakosztály és a MagyarDipló közös estjén.

Évzáró eseményünk nagyon sok érdeklődőt vonzott, és értő közönségre talált Balla Zsófia költészete, a találkozó címadó verse:

AHOGYAN ÉLEK
Újra csak újra megtérek,
nem akarok más lenni,
( félek)
mint ami lenni szeretnék.
Ahogyan élek, az a hazám

Balla Zsófiának különösen fontos kérdéseket : „ ki vagyok, mi vagyok, honnan s mire jöttem” , hogy „ki az én népem? a magyar? a zsidó? az erdélyi?” bontották ki ezen az estén. Balla Zsófia immár több mint két évtizede Magyarországon él, és alkot – a Széchenyi Akadémia elismert akadémikusa, a DIA ( Digitális Irodalmi Akadémia) tagjává Déry Tiborral együtt választották meg.
A költészet, a kultúra esélyeiről beszélt Balla Zsófia. Igazán hitelesek voltak szavai , amikor az erdélyi magyar irodalom igazi értékeit mutatta fel, és ajánlotta a jövendő nemzedékeknek.


Ezen az estén az egykori budapesti magyar rádiósok Kulcsár Katalin és Sumonyi Zoltán beszélgettek az egykori kolozsvári rádióssal. ( Balla Zsófia rádiós zenei szerkesztő is volt ) Sumonyi Zoltán a Rádiószínház vezetője is volt, és költőtársként kérdezett arról, ahogyan Balla Zsófia versei születtek.

Szöveg: Vámos Éva
Fotó: Katona Csilla

Önnek ajánljuk