Meghalt Friedmann Endre fotóriporter (1934-2018)

A Turisztikai és Gasztronómiai szakosztály megrendüléssel tudatja, hogy kollégánk, barátunk, Friedmann Bandi július 15-én, hosszú, súlyos szenvedés után eltávozott.

Fotó: Urbán Ádám: PéldaKÉPek – Friedmann Endre: „Fogságból a szabadságba”, Vietnam, 1973.

Csodálatos és sikeres életútja volt, hogy csak a legfontosabb történéseket kiemeljük: 1974-ben elnyerte a World Press Photo aranyérmét, 1976-ban Balázs Béla díjat kapott, 1987-ben Rózsa Ferenc díjat, 2006-ban Táncsics Mihály díjat. 1973-ban négy hónapot töltött Vietnámban. Mint mondta később, úgy érzi, sikerült életében mindent megvalósítania, amit eltervezett. Éppen az utóbbi helyszínnel kapcsolatban említette, hogy a felszállt repülőgép szárnyáról, kimászva arra, bátorságának határait feszegetve, mert és tudott képeket készíteni. Akkor, a hadifogolycseréről készített riportjával nyerte el a World Press Photo nagydíját. Ott volt, és végigfényképezte Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, valamint Magyari Béla bajkonuri felkészülését.

De nemcsak ez a terület érdekelte. Fényképezte  budapesti itt tartózkodásuk során Elizabeth Taylort és Richard Burtont is. Valószínűleg ő az egyetlen magyar fotós, akinek a Szerelem című sorozatából egy képéért 2,2 millió forintot fizettek. Kiállításokon láthatták fotóit, képriportjait szerte a nagyvilágban.

Örömmel és érdeklődéssel figyelte a hétköznapok eseményeit, szívesen vett részt évtizedeken át a mi szakosztályunk munkájában. Jó volt vele lenni, beszélgetni, mert fotósként és emberként is nagyszerű volt. Tudott szívből nevetni, és ha valami nem tetszett, legyintett és túllépett rajta. Hozzánk is tartozott. Nehéz búcsúzni tőle…

Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály

Önnek ajánljuk