Vonalak varázslói

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában, 2018. május 14-én rendhagyó kiállítás nyílik Gyulai Líviusz, Bertalan Tivadar és Gaál Tibor grafikáiból.

Gyulai Líviusz 1937. december 2-án született Baróton. Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- díjas grafikus művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Bármit is választ témájául Gyulai Líviusz, munkái humort, játékosságot, pozitív világlátást sugároznak. A mozgókép világában is otthonosan mozog, gyerekkorában már képes forgatókönyveket rajzolt. Első, 1976-ban készült kisfilmje A Delfinia kislánya bukolikus, egzotikus világba képzeli magát, az Új lakók kentaurokról szólnak, akárcsak a Tinti kalandjai, melyben egy rosszcsont kentaurfiú kalandjait követhetjük nyomon. Az első nemzetközi internetes animációs film-fesztivál győztese a Golyós mese lett, Jónás című alkotásának mozgókép-verziójával 1997-ben másodszor képviselte Magyarországot a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Krúdy-filmterve korábban nem valósult meg. A Szindbád, bon voyage! 2001-ben, Az én kis városom egy évvel később készült.

Kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal dolgozik.

Megejtő az a természetesség, amellyel könyvet illusztrál, vagy ahogyan animációs filmet készít. Látszólag különböző témák: Szindbád és Gertrúd a nevelőnő, De Ronch kapitány és egy naplóíró komisz kölyök meg persze az emblematikus alteregó Jónás – mindegyikhez megleli a tökéletes formát és technikát, és mégis minden esetben csorbítatlanul Gyulai Líviusz marad.

 

Bertalan Tivadar 1930. október 2-án született Budapesten. Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, író és látványtervező. Táblaképek és mintegy 200 film látványterve alkotja főműveit. Életműdíjas, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Több mint száz magyar és külföldi játékfilm látványmestere, díszlettervezője, art direktora, továbbá táblaképek, grafikák, könyvművészeti munkák, kiállítások, „egyszemélyes” könyvek, borítók, kötéstervek, tipográfiák, szövegek és illusztrációk alkotója.

Egyik első munkája volt a máig népszerű kalandsorozat, a Tenkes kapitánya látványterve. Együtt dolgozott többek között Várkonyi Zoltánnal, Jancsó Miklóssal, Woody Allennel. Jean Delannoy, a neves rendező, a Francia Filmakadémia elnöke, akivel két játékfilmet forgatott, a világ egyik legjobb art direktorának tekintette.

 

Gaál Tibor 1961. február 14-én született Budapesten. Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett magyar grafikus, portrékarikaturista, sajtógrafikus.

Több hazai és nemzetközi karikatúra kiállítás és verseny résztvevője. 2010-ben a berlini világkarikatúra fesztiválon Puskás Ferenc alkotásával első helyezést ért el. A sajtóban és az elektronikus sajtóban is rendszeresen publikál, könyveket illusztrál. 2016-ban a Magyar Írószövetség felkérésére Szakolczay Lajos 75. születésnapjára Szakolczay levelesládája című könyvet illusztrálta, olyan írókkal, költőkkel, mint Páskándi Géza, Faludy György, Sütő András. 2017-ben a Műcsarnokban rendezett „Körülöttünk” című nagyszabású kiállításon, mint karikatúrista szerepelt.

Hat éve kezdte el „Nagy Magyarok” sorozatát, alkotásait már sok helyen kiállította. Elsősorban a felnövekvő, hazai és a határon túli generációknak készíti híres elődeinket, hogy megismerjék hazánk nagyjait- kultúrmissziónak tekinti sorozatát, amely már több mint száz hírességből áll.

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában, 2018. május 14-én rendhagyó kiállítás nyílik Gyulai Líviusz, Bertalan Tivadar és Gaál Tibor grafikáiból. Néhány ismertebb képük mellett eddig még nem publikált műveit is láthatja a közönség, többek között Gyulai Líviusz A nem létező lovag I. II. című két tollrajz alkotását: Bertalan Tivadar, mint festő az olajfestéket részesíti előnyben, de mint grafikus szívesen használja a tus technikát is. A kiállításon látható több munkája is tussal készült. Gaál Tibor művész nevén /T-boy/ a portrékarikatúráit, leginkább ceruzával készíti, de van, mikor vegyes technikát használ. Festett képeiben inkább, az akril vizes bázisú technikát alkalmazza.

A kiállítás helyszíne: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgaléria

Címe: 1088 Budapest, Reviczky utca 1.

Időpontja: 2018. május 14. , 18:00

Köszöntőt mond: Dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Főigazgatója

A kiállítást megnyitja.: Szakolczay Lajos Széchenyi díjas író, művészetkritikus

Fellépő művész: Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész, népdalénekes

További információ: Francsek Dóra

E-mail: francsek.dora@fszek.hu

 

Önnek ajánljuk