Borról és süteményről

A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály évnyitóján a magyar borászat jelenéről és jövőjéről, valamint a világ egyik legrangosabb cukrászati-élelmiszeripari kiállításán, a SIGEP-en bemutatott újdonságokról esett szó.

„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme. Még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen olyan termék, amely elmúlásában is emberi” – olvasom e szép gondolatsort a Szőke Mátyás és Zoltán pincészet honlapján.  Szőke Mátyás borai vidámak és őszinték – mondta nekem valaki az Év Borásza díjátadóján. Akárcsak a gazda, olyanok – teszi hozzá a krónikás.

Amit a hegy levéről tudni kell

A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály 2018-as évnyitóján –  amely iránt különösen élénk volt az érdeklődés a tagok részéről – sok vélemény elhangzott a mai magyar borászat jelenéről és múltjáról. Kezdte a sort legilletékesebb vendégünk, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke.  Kevés olyan embert tartanak számon eme szép hivatás művelői közül, akit mindenki elfogad. Zilai Zoltán ilyen, és ilyen volt akkor is, amikor nekifogott 1992-ban az első Borfesztivál megszervezésének. Akkor még nem gondoltuk, hogy pár év, és egymást érik majd az országszerte megrendezett különböző boros rendezvények, fesztiválok. Kezdtünk érteni ehhez a nedűhöz, és a magyar bor rangja, minősége ezzel párhuzamosan emelkedett. Bár ma is sokféle szakmai gonddal küzd az ágazat, elmondhatjuk, hogy akik akkor belefogtak a borászati vállalkozásokba, ma már a következő generációt nevelik, akik szinte gyerekkoruktól kiválóan értenek ehhez az ősi italhoz.

Balról jobbra: Elek Lenke, a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának
elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Szőke Mátyás borász és Lajos Mary cukrász

Számos kérdés hangzott el Zilai Zoltán prezentációja után, egyebek között arról, milyen is a kézműves bor, mennyire tükrözik a szupermarketek borárai a minőséget, és hogy mi a szerepük ma a hegyközségeknek, a régiós szövetségeknek.

Szőke Mátyás pincészete a Mátrai Történelmi Borvidéket képviseli, amely az ország 22 borvidéke közül területileg a második legnagyobb. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek. Ezen a tájon a nagyobb arányú szőlőtelepítés már a XIII. században elindult. Főleg a fehér borok szeretik ezt a talajt és klímát, de újabban a vörösek is nagy sikert aratnak, nemzetközi díjakat nyernek. A pincészet tulajdonosa műszaki végzettségű, de a hetvenes évek óta foglalkozik intenzíven bortermeléssel. A családfő bejárta a világ legnagyobb bortermelő vidékeit, ma már fia, Zoltán is aktívan részt vesz a vállalkozás munkájában. Szőke Mátyás több évtizedes munkássága elismeréseként kapta meg 2017-ben az Év Borásza címet.

Sztár a csokoládé

Lajos Mary, a ceglédi Békebeli Cukrászda szakmai vezetője nem először volt vendége a szakosztálynak. Most a világ egyik legrangosabb cukrászati-élelmiszeripari kiállításának, a SIGEP-nek az újdonságairól számolt be. A Riminiben megrendezett kiállítás alapján meg lehet jósolni, mivel is csábítanak majd világszerte – és hamarosan itthon is – a cukrászok.

A csokoládé még nagyobb sztár, mint valaha. A legjobb cukrászdák már egyben csokoládémanufaktúrák is, ahogyan azt a mestercukrász kifejtette. A kávé – amelyről ma már illik tudni, honnan származik, és hol, hogyan pörkölik – beépült a desszertekbe, a gyümölcs pedig kihagyhatatlan. Az édességek egyre kisebbek, hogy minél több fajtát megkóstolhassunk belőlük, a fagylalt pedig ezernyi árnyalatban pompázik.

A franciás fényes-ékes-színes külső változatlanul hódít. Az olajos magvak, keverve csokoládéval új értelmet adnak a bevonatoknak. Az alkohol a jövőben is polgárjogot nyer, a különféle desszertek és bonbonok töltelékeként. Az egyre több, laktózérzékeny, valamint különféle ételallergiában szenvedő, illetve vega és vegán életmódot folytató vendég feladta a leckét a cukrászoknak, de a minőségi alapanyagok ebben is segítenek. Az igazi vajnak és tejszínnek soha nem áldozik le a karrierje.

Futurisztikus desszertek, díszes fagylaltok

A magyar vevők egyaránt keresik a terjedelmes, nagy adagokat képviselő, hagyományos cukrászsüteményeket, ugyanakkor a mini adagok, a mutatós, falatnyi nassok is hódítanak manapság. A tányérdesszertek olykor már futurisztikus külsőt öltenek. Ugyanez vonatkozik az extravagáns formájú tortákra, amelyek főleg a fiatalok körében hódítanak. A festékeknél és a zselatinnál alapelv, hogy csak természetes alapanyagból származhatnak.

A fagylaltok ismét gazdagon díszítettek. A csokoládé ma már nem egyfajta hideg nyalatot takar, hanem egy egész termékcsaládot. A fehér csokoládé, a tejcsokoládé, valamint a különféle díszítések és ízesítések révén tucatnyi fajta sorakozik csak ebből a tégelyekben.  A fagylaltoknál újdonság, hogy mini jégkrémek sorakoznak a hűtőkben, sokféle színben és ízben – tudtuk meg az Arany Kézmű-díjas cukrásztól.

A szakmai bemutatókat kóstolás követte.

Elek Lenke

Önnek ajánljuk