Káosz és rend – kiállítás Szegeden

Káosz és rend – ezzel a címmel nyílik meg 2017. október 7-én, szombaton 14 órától Szegeden, a REÖK-palotában (6720 Szeged, Magyar Ede tér 2.) a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tárlata. A kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitja meg. A tárlat alapját képező pályázatra a MÚOSZ Karikatúra-művészeti Szakosztályának számos tagja is meghívást kapott.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) 2017-ben immár ötödik alkalommal rendez „szalon jellegű” tematikus kiállítást tagjai számára. A káosz és a rend egy olyan fogalompár mely akár a (művészi) alkotó folyamat leírására is szolgálhat. Amikor a művész alkot/teremt a káoszból rendet/kompozíciót hoz létre.

A kiállításra több mint hatszáz alkotó jelentkezett. Az eredeti művek helyett azonos méretű, digitális printekkel találkozhatnak a látogatók, ahogy 2012-ben az első kiállítás alkalmával is, ahol a helyszín szintén speciális installációs rendszert és téralakítást kívánt. A Káosz és Rend kiállítás esetében az installálás módja maga is értelmezi a témát: a művek sokaságában rendet, rendszert hoz létre egy körbejárható téri struktúra segítségével. A kiállítások tematikájának ötletgazdája, a látványtervek, installációk, és a katalógusok tervezője Sárkány Győző grafikusművész. A megnyitón szakmai elismerések átadására is sor kerül. A kiállításhoz katalógus készült.

A korábbi évekkel összevetve megállapítható, hogy a Reök-palotában látható anyag műfaji megoszlás, technikai kivitelezés, kifejezőeszközök, stílusjegyek tekintetében nem mutat jelentős változást, a festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, textil, kerámia, üveg, fotóművészet és belsőépítészet kategóriáiban készült munkákat most is a nyelvi pluralizmus jellemzi. A festészet területén domináns hagyományos szemléletű kompozíciók mellett felfedezhetünk különféle kísérletező, vegyes technikával, újszerű anyaghasználattal megoldott kollázsokat, plasztikákat, számos fotóművészeti alkotást és számítógépes grafikát.

A MAOE által 2012-ben megkezdett tematikus kiállítás-sorozat első projektje egy válságos időszakban adott pozitív választ a szervezet létjogosultságának kérdésére. Az azóta eltelt időszakban a reprezentatív kiállítások mellett számos speciális tagozati és egyéb bemutatók valósultak meg itthon és a határokon túl. A mostani kiállítás segítségünkre lehet, hogy áttekintő képet kapjunk a hazai művészi rendkísérletek káoszában.

A kiállítást megnyitja:Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A kiállítást köszönti: Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK – Regionális Összművészeti Központ művészeti tanácsadója. A kiállítás kurátorai: D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója és Sárkány Győző érdemes művész, grafikus, a HUNGART elnöke, a MAOE alelnöke.

A kiállítás 2017. október 7–től november 19-ig megtekinthető Szegeden, a REÖK-palotában (6720 Szeged, Magyar Ede tér 2.) .

Önnek ajánljuk