Veszprémi nyertesek Ajkán

Szakosztályunk évről évre meghívást kap e nagyszerű ajkai programra. Mi pedig örömmel teszünk eleget a szíves invitálásnak. A legutóbbi rendezvényről az alábbiakban számolunk be

A zsűri tagjai, jobbról: Bábics Valéria, Horváth Tibor, dr. Stolár Magdolna és Garamvölgyi Annamária

Fekete István Öreg utakon című elbeszéléskötetét dolgozták  fel a vállalkozó szellemű  látássérültek Ajkán, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermében június 17-én. Az Ajkai Látássérült Klub immár tizenhetedszer rendezte meg országos Fekete István emlékversenyét, amelyre eljöttek a vak és gyengénlátó sorstársak Győrből, Zalaegerszegről, Veszprémből, Tatabányáról, Nagykanizsáról és természetesen Ajkáról is. Nyolc csapat mérte össze a tudását, s válaszolt  a korántsem könnyű kérdésekre. Utóbbiakat ezúttal is Vallerné Horváth Andrea, a  művelődési központ igazgató-helyettese állította össze, s a vetélkedőt is ő vezette a tőle megszokott profizmussal és humorérzékkel. 

A vetélkedőt Utassy István önkormányzati képviselő,  a művelődési, oktatási- és sportbizottság elnöke nyitotta meg, majd Németh Attila, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének alelnöke üdvözölte a megjelenteket.  Ezután Molnár Csabáné, az Ajkai Látássérült Klub tagja mondta el Fekete István A nádas című költeményét, majd kezdődhetett a verseny.

A MÚOSZ ajándékkönyvei

A vetélkedő öt fordulóból állt, s ezúttal nem volt szükség pótkérdésekre. Az Öreg utakon című elbeszéléskötet érdekessége, hogy az 1934-1938 közötti Fekete István írásokat tartalmazza, s 1941-ben jelent meg. Ma már egyébként nagyon nehéz rábukkanni egy ilyen eredeti kiadványra. A versenyzők alaposan felkészültek a műből, emlékeztek a részletekre is. Ezt bizonyítja, hogy olyan kérdésekre is tudták a választ, mint például: Mi történik a novemberi hajtáskor az élelemmel, amikor az asszonyokat is magukkal viszik? Vagy: Boros Jóska mennyiért adta el a görénybőrt és mit tett vele? Vagy: Mit akar venni az író, hogy meg tudja lőni az öreg bakot?, stb.

A zsűri elnöke az idén is Horváth Tibor középiskolai tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke volt, tagjai: Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatója; dr. Stolár Magdolna nyugalmazott pedagógus; valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztályának elnökeként e sorok írója.

Az első helyezett Veszprém csapata lett, tagjai voltak: Mácsár István, Kis Pál, Nagy István, Németh Attila és Krebsz Istvánné. Második helyen Zalaegerszeg 1. számú csapata végzett, a harmadik helyre Tatabánya 1. számú csapata került.

9. A győztes veszprémiek: balról jobbra: Mácsár István, Kis Pál, Nagy István, Németh Attila és Krebsz Istvánné

Horváth Tibor, a zsűri elnöke ezúttal is magas színvonalúra értékelte a versenyzők tudását. Mint elmondta, ez már megszokott az ideérkező versenyzőktől. Utalt arra is, hogy Fekete István ifjúsági regény- és természetíró művein nem fog az idő, azok soha el nem évülnek. A verseny szervezői is dicséretet érdemelnek, hiszen lassan két évtizede, hogy életben tartják ezt a szellemi erőpróbát.

Következett a díjak kiosztása. Minden nyertes ajándékot és minden versenyző csapat emléklapot kapott.  A díjakat Horváth Árpádné klubvezető, valamint a szervezésben aktívan közreműködő klubtagok: Pálinkás Istvánné, Sallai Jánosné, Szabados Gyuláné, Molnár Csabáné és Nagy Zsuzsa adták át a versenyzőknek. Emellett valamennyi csapat vezetője átvehette Horváth Tibortól az általa szerkesztett Őszinte szóval című kaleidoszkópot.

E sorok írója is elismeréssel szólt a vetélkedőt előkészítők és lebonyolítók alapos munkájáról, majd jutalmul átadta Horváth Árpádné klubvezetőnek, valamint Vallerné Horváth Andreának

a MÚOSZ és a Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztály könyvajándékát.

 A hivatalos program zárásaként ebéd következett, majd a résztvevők koszorút helyeztek el Fekete István emléktáblájánál.

Kép és szöveg: Garamvölgyi Annamária

Önnek ajánljuk