A Duna Budapesten is többet érdemel

A Duna a világ „legnemzetközibb” folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe 7 további országot érint. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig hömpölygő széles folyó a 2850 kilométeres útján több jelentős települést érint. Partján négy ország szép fekvésű történelmi fővárosa, BécsPozsonyBudapest és Belgrád méltán kedvelt turista célpontok.

Mi magyarok, mennyire használjuk ki a folyó kínálta adottságokat? Kevéssé.  De azért már élénkül talán a vízi élet is.Ideje.

A térség kulturális, történeti, építészeti örökségei és természeti adottságai sok utazót vonzanak Európából és más távoli kontinensekről is, de a hazai vidéki lakosság is gyakran utazik fel Budapestre kiruccanni a rokonokhoz, barátokhoz, mert a folyó két oldala számtalan látnivalót kínál. A külföldiek kedvelt szálláshelyei az elegáns négy-ötcsillagos Duna-parti hotelek.

A Buda és Pest között lomhán hömpölygő víztömeg azonban a jelenlegitől még pezsgőbb kulturális életet és több szabadidő programot tenne lehetővé. A belvárosi Duna-partok és a csatlakozó vízfelületek adottságaikhoz képest alulhasznosítottak, a kikötők rendezetlenek, a zöldfelületi rendszer hiányos, a rakpartok „sétáló” része elhanyagolt és sok helyen életveszélyesen hepehupás, az alsó rakpart közúti forgalma pedig elszigeteli a folyót a várostól.

Mindezek miatt a főváros vezetésének feltett szándéka – a Budapest 2030 városfejlesztési koncepció céljainak és a kortárs európai trendeknek megfelelően – egy vonzóbb, sokszínű és színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó Duna-part kialakítása.

A városfejlesztés terveinek megvalósulásáig több magánvállalkozás igyekszik hasznosítani a vízfelületet hajós turista-programokra, ezek közül az egyik legnagyobb a Silverline Hajózási Kft.

Városnéző hajóik közvetlenül az Erzsébet-híd pesti lábánál, a 11-es kikötőtől indulnak, naponta többször, májustól szeptemberig, de az év végi ünnepeken is megtelnek a járataik. A Silverline saját építésű hajókkal rendelkezik, ezek közül is a legnépszerűbbek a katamaránok. Ezeken a luxus hajókon favorit a 75 perces pizzás városnézés, és a külföldi csoportoknak szánt vacsorával egybekötött, másfél órás, esti folklór program.

Látogatásunk során Konti Balázs üzemvezető elmondta, hogy a kétszintes hajó vendégei főleg japánok, kínaiak, Európából elsősorban dánok, hollandok, angolok érkeznek. A külhoni turisták nem csak a budapesti dunai hajózás emlékeivel gazdagodnak,  hanem megkóstolják a magyaros fogásokat is, gyönyörködnek a magyar folklór és operettvilág muzsikájával „aláfestett” , kivilágított nagyváros látképében.

A kikötőből a hajó elhalad a Parlament és a Vár előtt, a Lánchíd alatt a Margitszigetig, másik irányban a Rákóczi hídnál visszafordul, miközben ügyes pincérek felszolgálják a négy  fogásos friss, meleg vacsorát. Az étlapon kis tésztakosarak, szezonális zöldborsókrém leves pirított mandulával, omlós marhapörkölt, kellemes halas főétel, konfitált kacsacomb is szerepel, desszert a modernre hangolt somlói galuska.

A 150 fős teltházas program szervezése, az utasok elhelyezése, az ételeknek és az  italoknak a beszállítástól a szervírozásig való hűtése, melegítése felszolgálása nem kis logisztikai feladat, de úgy tűnik, még a főszezonban is sikerül.

Barna Judit

Önnek ajánljuk