Nagy sikerrel futnak Budapest útjain a tuktukok

Ez a cikk 7 hónap frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapesten járva már harmadik éve feltűnik egy fura kisautó, vagy inkább motor, ami már több európai fővárosban nagy sikerrel működik. Általában kettőt, hármat látunk egymás mögött, vagy mellett, mert a sofőrök a  turistacsoportokat úgy szeretik vinni, hogy az utasok menet közben, leginkább a piros lámpáknál állva, fotózhassák egymást.

Az olasz eredetű járgány, amelynek elődje legelőször Ázsia és India zsúfolt városainak útvonalain tűnt fel,  lényegében egy felhajthatós vászon tetejű, körbeburkolt 200 köbcentis, 3 kerekes Piaggio motor, ami nem akar konkurálni egyetlen taxis, riksás vagy városnéző busztársasággal sem. Intimebb és lazább formában ad lehetőséget a város megismerésére, apró méreténél fogva olyan kis utcákba, és rejtett helyekre is el tud jutni, ahová más járművek nem.

A cég a tuktuk-ok vezetésére nyelveket beszélő fiatalokat, főleg egyetemistákat alkalmaz, akik kellő idegenvezetési ismeretekkel rendelkeznek, no meg jól és biztonságosan vezetnek a városban. Utasaik elsősorban középkorú, vagy annál idősebb nyugat-európai, amerikai, indiai tehetősebb turisták, akik többnyire 4-5 csillagos szállodákban laknak. A nyitott kétszemélyes kocsik vezetői, ha kell, angol nyelven adnak tájékoztatást egy-egy, olykor más közlekedési eszközzel meg sem közelíthető helyszínről. Például a Citadellát érintő útvonal választásakor közvetlenül az építményekhez és a szobrokhoz juthatnak fel a turisták e járművel, így a Tabánban lévő Filozófusok kertje így élvezhető talán legjobban.

A 13 féle városnéző tematikus séták gasztronómiai programmal is kiegészülnek: borkóstoló a Bazilikánál, gulyáslevesezés a Várban, koktélozás az Andrássy úton – ezeknek mindig nagy sikere van.  Egyes túrák dunai hajózást is magukban foglalnak. A Budapest központi helyeiről induló, 60 vagy akár 150 perces kidolgozott útvonalak azonban bármikor megszakíthatók, módosulhatnak egyéni kérések szerint.

A csapat évről évre egyre több budapesti és vidéki eseményt is színesít a kis járgányokkal. Amint azt Kovács Tamástól, a cég ügyvezetőjétől hallhattuk, fejlesztésben is gondolkodnak: hamarosan újabb tuktukokat vásárolnak és nemcsak Budapesten, de valószínű. hogy Bécsben is találkozhatunk majd ezekkel.

Barna Judit

A szerzőről

Önnek ajánljuk