2017-ben Festeticsék Mandulás Csókja lett a Balaton Fagyija

A Balaton-part egyik legszebb kilátást nyújtó helye a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó. Május 9-én itt tartották a 2017-es Balaton Fagyija eredményhirdetését.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett versenyre 16 fagylaltot neveztek; a 4 tagú zsűri egyesével végigjárta a benevezett fagylaltozókat, és több tényezőt is figyelembe véve hozták meg döntésüket. Az eredményhirdetés megnyitóján Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy a cukrászdák kifejezetten a Balaton Fagyija versenyre alkották meg fagyijukat, amelyekhez történeteket is fűznek. Fekete Tamás kiemelte, hogy az előző évekhez viszonyítva a fagylaltok íz világában és tálalási kreativitásában hihetetlen fejlődés tapasztalható. 2017-ben a Balaton Fagyija megtisztelő címet a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó „Festeticsék Mandulás Csókja” fagylaltja nyerte. A vándorserleget a Bringatanya Fagyizó képviseletében a fagylaltot készítő Somogyi Renáta vette át Pálfi Attilától, a balatonmáriafürdői Florida fagyizó tulajdonosától, aki a tavalyi verseny nyertese volt.

Somogyi család a díjátadón

A díjazottak a 2017-ben a következők:

2017. év Balaton Fagyija – nyertes

 • Bringatanya Fagyizó – Gyenesdiás a „Festeticsék Mandulás Csókja” fagylalttal.
 • Képviselő: Somogyi Renáta

2017. év Balaton Fagyija – különdíjasok

 • Amaretto Fagyizó – Balatonalmádi a „Balatoni Nyár „free”” fagylalttal
  Képviselő: Varga Tamás
 • Cappuccino Kávéház – Balatongyörök a „Badacsonyi Borhab” fagylalttal
  Képviselő: Somogyi József
 • Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő „Jégbezárt Balaton” fagylalttal
  Képviselő: Pálfi Attila

2017. év Balaton Fagyija résztvevői, akik emléklapban részesültek

 • Bagaméri Fagylaltozó – Balatonfüred
  Képviselő: Márton Sándor
 • Hullám Büfé és Fagylaltkert – Balatonmáriafürdő
  Képviselő: Molnár István
 • Pálma Cukrászda – Keszthely
  Képviselő: Mándi Csaba és Mándi-Fekete Fanni
 • Wellamari Hotel & Kézműves Fagylalt Kft. – Zamárdi
  Képviselő: Kiss Annamária
Balaton Fagyija és a vándorserleg

A nyertes fagyi születéséről Somogyi Renáta elmondta, hogy az antikváriumban találtak egy régi receptkönyvet, ebben szerepelt Festetics György kedvenceként egy roppanós habcsókot, mandulát és vaníliát tartalmazó édesség, amit feltuningoltak házi piskótával, fehér és fekete csoki darabokkal. A fagylalt kreációk a Somogyi családnál közös munka eredménye. Somogyi Renáta édesanyjával a Bringatanyában várja a vendégeket, édesapja, Somogyi József pedig a balatongyöröki Cappuccino Kávéházban kínálja a fagylaltkülönlegességeket. A család kreativitását tükrözi, hogy a Cappuccino Kávéház az idei versenyen a „Badacsonyi Borhab” fagylaltjával különdíjat kapott a zsűritől. A díjak átadása után következett a díjnyertes fagyi kóstolása, amelyen nagy élvezettel részt vett húsz földvári óvodás is.

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk