A HOFI 80 kiállítás karikatúráiról

Oázisként hatott a most megnyílt HOFI 80 kiállítás karikatúra közéletünk sivatagában. 2017. április 10-én a Madách Színház Tolnay Szalonjában 20 művész 30 rajzát mutatták be Hofi Géza tiszteletére. Mielőtt a nagyvilágból beérkezett változatos anyag értékeléséhez fognék, illik pár szót ejteni Kossuth-díjas művészünk rajztudásáról is.

Sokan nem tudják, hogy a fiatal Hofi Géza, maga is jól rajzolt. A Kőbányai Majolika gyárban dolgozott, mint porcelánfestő. Első karikatúrái itt, az üzemi faliújságon hirdették készítőjük bimbózó tehetségét. Lehettek volna ezek a rajzok a Ludas Matyiban is, de készítőjük élete nagy kanyart írt le az előadóművészi pálya felé. Ha bonviván vagy hős szerelmes nem is lett derék Gézánk, de saját bejáratú kabaré színpada, sokáig prosperált a Madách Színház Kamara színházában.

Itt keresték fel 1972-ben a Kossuth Nyomda fiatal rajzolói azzal, hogy véleményezze első vicclapukat a “BAKFITTYET”. A farsangi újságot Hofi Géza Rózsa Sándor paródiájából vett bakfitty kifejezéséről nevezték el. Tehát Hofi jelenléte már ennél a zsenge humor kezdeménynél is bátran tetten érhető.

Karikaturisták csoportja a HOFI 80 kiállítás megnyitóján – Jobbra a zsűri elnöke: Dluhopolszky László (Fotó: Takács István) [A képre kattintva megtekinthető a galéria]
1979-ben a Magyar Televízió felkérésére, Hofi Géza ötlete nyomán, Koós János közreműködésével Nepp József rendező dolgozott a MEGALKUVÓ MACSKÁK rajzfilm elkészítésén. A szerzőpár macskazenéje hamar az élre ugrott a rajzfilmek versenyében, különösen a gyermekek körében ért el frenetikus sikereket.

1982-ben Pécsett a Rajzfilm stúdióban a változatosság kedvéért Varga Csaba és Markó Nándor készített gyurma animációt MEGGYÚRTUK HOFI GÉZÁT címmel. A filmet újfent a Magyar Televízió tűzte műsorára.

A HOFI 80 kiállításra beérkezett rajzok sokszínűsége fogta meg először a pártatlan zsűrit. A pályaművek között egyaránt voltak fekete-fehér filccel készült vonal rajzok, színes ceruza rajzok, montázs karikatúrák és komputeres vektor rajzok, alkotóik festőművészek, újságokban rajzoló karikaturisták, rajzfilmesek, utcai portrérajzolók és képregény alkotók közül kerültek ki.

Átnézve a kínálatot voltak kiemelkedő top rajzok, amit a zsűri honorált. Voltak átlagos arcél ujjgyakorlatok, de voltak meglepő ötletek, melyek még a Rekordok Könyvébe is belefértek volna. Első ránézésre hat alkotás volt kiemelkedő,Takács Krisztián komputer alkotta Hofija, magasan a legjobb volt. Fehér Zsolt fekete-fehér hagyományos grafikája , magabiztos vonalvezetése jól eltalálta Hofi karakterét.

Lázár Zoltán biztos rajztudása jött le a szemlélőnek először, színes ceruzarajza a dobogó harmadik helyére volt elég. A soproni Szénási Ferenc színezett tusrajzzal jelentkezett, igyekezetét az is bizonyította, hogy a Madách Színház beharangozó plakátjára, Szénási remek rajza került. Lövőről postázták Balogh Patrik egész alakos színezett akció rajzát. A bravúros portrérajzoló telibe találta Hofi Géza arcának főbb vonásait. Gaál Tibor komputer után nyúlt és hozta létre különdíjat érdemlő, kedves játékos grafikáját.

Bacsa Gergely fiatal rajzolónk, két komponensű aláírás karikatúrával jelentkezett. Rajzi megoldása újszerű, érdekes és egyben látványos is, nagy meglepetés volt egy ilyen eredeti rajzi megoldást látni. Peter Zlatanov Szófiából, egy dinamikus montázs technikával fejezett ki mély gondolatokat. A legfiatalabb alkotó, Kasza Magdolna, képregényszerűen sorolta fel Hofi Géza legismertebb szerepeit, mint valami koszorú, keretezték körbe Hofi arcvonásait. Nicolas Szuhodovszky Stockholmból egy pasztell képpel jelentkezett, ez a kép lett kedvence Gyémánt Lászlónak a portrékirálynak. A kedvelés már a grafikát minősíti. Pálfy István Putyu festőművész pár vonalas fekete-fehér mágiája gondolkodtatta el a szemlélődőt, a művész bebizonyította, hogy egy jó filctollal is csodát lehet művelni. Gáspár Imre, Kovács Zsigmond és Keczely Gabriella jó minőségben, a megszokott színvonalon hozta a kötelezőt.

Összegezve a kiállítást, kiállító művészeink egy szerethető színvonalas portré folyamot hoztak létre. Nem arcképcsarnokot kreáltak, hanem folyamatában mutatták be a színészi munka sokoldalúságát. A karikaturisták emlékművet állítottak a nagy humoristának. Hofi Ildikó asszony méltán fotózkodott a díjnyertes Takács Krisztián rajzával.

Dluhopolszky László
karikaturista

Kapcsolódó anyagok:

Önnek ajánljuk