Dideregve ünnepeltük Shakespeare-t a pesti Duna-korzón

2017. április 23-án (Shakespeare születés- és halálozási napján)  fél 11-kor a VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola növendékeinek és tanárainak fuvolajátékával vette kezdetét az angol költőóriás tiszteletére rendezett ünnepség.

Mészáros Andor (Bp., 1900. szept. 1. – Melbourne, 1972. máj. 1.): építész, szobrász, művészeti író. Építésznek készült Bp.-en és Bécsben, majd a párizsi Julian Ak.-n szobrászatot tanult. Figuratív, enyhén klasszicizáló dekoratív stílusban alkotott. Hazatérése után Telcs Ede munkatársa lett. Több pályázatot nyert, így a Szabadság téri Széchenyi-kút, majd a városmajori Hüvelyk Matyi-kút architekturális pályázatát. 1928-ban állított ki először plasztikát a Műcsarnokban. Számos kiállításon szerepelt, díjakat nyert, megjelentek művészeti tárgyú tanulmányai is. 1939-től Ausztráliában élt, itt szabadtéri emlékszobrokat (Az emigráns stb.), egyházi plasztikákat, érmeket (A sírbatétel, Krisztus elfogadja a keresztet stb.), bronzplaketteket (A gondolkodás kezdete, Az emberi közeledések kezdete – sorozat stb.), kisplasztikákat alkotott. Oltárt készített az angliai Canterbury katedrálisa számára, Shakespeare-szobrot Ballarat (Victoria)-ba, és az ő műve a melbourne-i olimpia emlékérme (1956). Részt vett a „XX. századi magyar származású művészet külföldön” (Műcsarnok, Bp., 1970) c. kollektív tárlaton, és a bp.-i I. Nemzetközi Kisplasztikai Biennálén (1971). Női fej c. bronz plasztikája a MNG-ban található, érmei és plakettjei vannak a Szépművészeti Múz.-ban. – Irod. Szántó Miklós: Ausztriáliai magyarok között (Magy. Hírek,. 1970. júl. 25.); Szántó Miklós: M. A.-ról (Magy. Hírek, 1972. máj. 27.).
Mészáros Andor – Ballarat, Melbourne – Infovilág
Shakespeare (szobor) Budapesten – Terasz.hu
Shakespeare-szobor avatás Budapesten Mészáros Andor ausztráliai …
Budapest – William Shakespeare – Van der Krogt
Kultúra: Látogatókat kapott Shakespeare a Duna-korzón – NOL.hu
Jeles ausztrál magyarok

A szép dallamokat követően a még mindig meglehetősen hideg szélben dr. Nagy Károly a Magyar-Ausztrál Shakespeare-szobor Egylet elnöke felkérte ünnepi beszéde megtartására dr. Szörényi László irodalomtörténészt, professor emeritus kutatót. Az egykori római nagykövet Shakespeare és Arany János című 20 perces beszédében szólt többek között Petőfi és Kossuth Shakespeare iránti rajongásáról is. A szónoklat valamennyiünket melegséggel töltött el.

Sáfár Mónika, a Madách Színház művésze magával ragadó lelkes szavakkal számolt be a Szirtes Tamás igazgató által rendezett Szerelmes Shakespeare c. romantikus komédia próbáiról, ezután a művésznő elhelyezte a Társulat gyönyörű koszorúját, majd Shakespeare mozdulatával meghajolt a drámaíró és a közönség előtt, jobboldalt dr. Nagy Károly a Magyar-Ausztrál Shakespeare-szobor Egylet elnöke  [Fotó: Farkas Attila]
Beszéde után az ünnepi szónok a Magyar Művészeti Akadémia koszorúját, az akadályoztatott Fekete György elnök kérésére helyezte el a szobornál.

A miskolci Hassler Énekegyüttes korabeli művekkel aratott sikert.

Pálos Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész először a műsort rendező dr. Nagy Károly kérésére a csak kevesek által ismert balladisztikus Vasárnap délután című Kozma Andor verset adta elő mély átéléssel. A melbourne-i hóhér tragédiája a szobor és az azt alkotó Mészáros Andor (Budapest, 1900. szept. 1.- Melbourne, 1972. máj. 1.) ausztrál vonatkozása miatt került a műsorba.

Dr. Heider Márk a Magyar – Ausztrál – Új-zélandi Társaság elnöke az általa két nap alatt angolra fordított Kozma verset olvasta fel.

A pesti Duna-korzón megtartott rendezvényen több mint százan jelentek meg [Fotó: Farkas Attila]
Újra a Hassler kórus énekelt, majd ismét Pálos Zsuzsa következett, aki a Shakespeare Színművészeti Akadémia tanára is. A szoborünnepen az eltelt 14 év alatt, Pécsi Ildikó, Bitskey Tibor és mások által előadott, a leginkább kedvelt 75. szonettet mondta el.

Meglepetésünkre ekkor egy igazi Hamletet szólított a műsorvezető: Nazarjan Hamlet –től megtudhattuk, hogy Örményországban, az első keresztényállamban népszerűségnek örvend a Hamlet név, s hogy két testvére is Shakespeare szereplőkről kapta nevét. A XVIII. kerületi Örmény Önkormányzat nevében ő koszorúzott.

Sáfár Mónika, a Madách Színház művésze magával ragadó lelkes szavakkal számolt be a Szirtes Tamás igazgató által rendezett Szerelmes Shakespeare c. romantikus komédia próbáiról, s megtudhattuk azt is, hogy a magyar közönség június 9.-től London és New York után élvezheti a több Oscar-díjas film nyomán készült színpadi művet. Ezután elhelyezte a Társulat gyönyörű koszorúját, majd Shakespeare mozdulatával meghajolt a drámaíró és a közönség előtt.

Dr. Heider Márk a Magyar – Ausztrál – Új-zélandi Társaság elnöke is felszólalt a koszorúzási ünnepségen [Fotó: Farkas Attila]
Kovácsné Mészáros Eszter utcai énekes két szép népdallal örvendeztette meg a közönséget.

Az Angolul Beszélők Világklubja Magyar Tagozatának elnöke Barabás Miklós koszorúzása következett.

Rugly Csaba színinövendéktől a 14. szonettet hallhattuk.

A 3 rendező „társaság” nevében dr. Nagy Károly elnök beszélt a szoborállítás nehézségeiről, s az azóta – 2003. április 23. – is részben tapasztalt értetlenségről, érdektelenségről. Pedig mint megtudhattuk: a világon csak 7 országban áll a géniusznak szobra, s ez az egyetlen, amely nemzetközi közadakozásból emeltetett és színészként ábrázolja Shakespeare-t. Bejelentette, a Szoboregylet adminisztrációs terhek miatti megszűntét.

Az összejövetel szervezésében a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztály is szerepet vállalt. A rendezvény meghívójára Jeney Klára Shakespeare karikatúrája került

A dr. Várhelyi Sándor Emléktársaság és az ’56-osok nevében Berényi Ödön és dr. Vincze János, Szikszó képviseletében Füzesséri József polgármester, Encs város részéről Kércsi Tiibor kulturális főtanácsos, a Magyar – Ausztrál Shakespeare-szobor Egylet nevében dr. Kende Istvánné, Udvaryné Molnár Márta és Széplaki Kálmán, a Magyar – Ausztrál és Új-Zélandi Társaság nevében dr. Heider Márk elnök, a Békési és Ausztráliai Polgárok Egyesülete nevében Darvasi László, Mezőszentgyörgy, Lepsény, Litke, Kisláng, és Mátyásdomb, valamint a Maszk Színjátszó Egyesület részéről dr. Tóth Andrea körjegyző, Budapest XII. kerület – Hegyvidék Önkormányzata képviseletében Földvári Gergely koszorúzott.

Az ünnepség utolsó harmadára még a nap is kisütött, s a még jelenlévők vidáman álltak fel a hagyományos csoportfotóhoz.

A Budapest Marriott Hotel idén is kávéval és frissítővel valamint kényelmes székekkel segítette a rendezvényt.

Nagy Judit

Önnek ajánljuk