A badacsonyi pincék rejtett kincsei

2017. április 5-én immár hatodik alkalommal került megrendezésre a pesti New York palotában a „Badacsony New Yorkban” borkóstoló. Az első négy évben a jellegzetes badacsonyi borok jegyében (olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, illatos fajták) zajlott le a borkóstoló, tavaly pedig a jubileumi ötödik alkalmat ünnepelhettük, az idei esztendőben pedig felfedezhettük a badacsonyi pincék rejtett kincseit. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében 29 borászat képviselte a borvidék legjavát.

Badacsony New Yorkban

Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” kitüntető címet. Idén erre a díjra esett a fókusz: előtérbe kerültek a muzeális borok, a badacsonyi borászok személyesen töltötték a friss és régi évjáratok nagy borait szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba. Kitűnő alkalom volt ez, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kaphattak választ. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen volt, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi borvidék hangulata. A kóstolón résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstoló során előminősítette, annak érdekében, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkozzanak. „A 30 éves jubileum kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén pincéink rejtett kincseit, többek között muzeális borokat mutatunk be” – mondta Váli Péter elnökségi tag, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről, akik a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület borászainak aktív közreműködésével szervezték meg a borvidék bemutatkozását.

A legtöbb borkedvelőnek talán soha nem adatik meg a lehetőség, hogy igazán ritka, muzeális vagy különleges technológiával készült borokat kóstolhasson. Itt volt az alkalom, mivel az idei Badacsony New Yorkban rendezvényen a borvidék legkiválóbb, fogalomban lévő borai mellett a mesterkurzusok számos új élményt kínáltak, mindezt a „Világ Legszebb Kávéházában”, az impozáns New York Palotában.

Szent György Pince borászai és borai

A következőkben álljon itt néhány muzeális bor (a teljesség igénye nélkül), amit a rekordszámú látogató megkóstolhatott:

 • Borbély Családi Pincészet: Muzeális olaszrizling 1991
 • Horvát Pince: 2009-es és 2015-ös jégbor
 • A’ Capella Szőlőbirtok: Olaszrizling 2011
 • Horváth Pince: Diófás szelekció 2012
 • Szeremley Birtok: Szürkebarát 1996
 • Fischer Borászat: Pinot Blanc barrique 2012
 • Bakó Ambrus: Olaszrizling 2009
 • Skizo Bor: Kéknyelű 2009
 • Váli Bor: Olaszrizling 2009
 • Szent György Pince: Király Furmint 1979 és Olaszrizling 1980
 • Nyári Pince: Kéknyelű 2010
 • Németh Pince: Napsugár Olaszrizling 2006
 • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet: Kéknyelű 1967, ez a muzeális bor félévszázados!

Nagy élményt jelentett a látogatóknak, hogy a muzeális borok mellett ugyan abból a fajtából a friss borok is kóstolhatók voltak, így élvezhettük a különböző évjáratok különleges íz világát. Személy szerint számomra a Németh Pince 2006-os Olaszrizlingje jelentette a csúcsot, véleményem szerint ez az aszú bor méltó társa a híres tokaji aszúknak. A Németh Pince Badacsony egyik legkisebb pincészete. A pince kínálatában megtalálható a Kéknyelű, Budai zöld, Juhfark Szürkebarát, Olaszrizling, Rajnai rizling és a Rózsakő, valamint késői szüretelésű borok. Boraikat kézzel festett palackokban értékesítik és kívánságra egyedileg is feliratozzák.

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk