Édes remekek versenye

Fej-fej mellett küzdöttek a március 27-i zsűrizésen a Magyarország Tortája 2017 versenyre benevezett torták készítői a Zila Kávéházban. Két kategóriában, a 29 pályaműből 5-5 sütemény  került a Magyarország Tortája, és Magyarország Cukormentes Tortája továbbjutói közé. Júniusban hirdetnek első helyezetteket, a nagyközönség pedig augusztus 20. előtt kóstolhatja meg a cukrászremekeket.

Homoktövistől a paradicsomig

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány zsűri tagjai – köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani- Bechmann György zsűrielnök vezetésével leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások együttes meglétét értékelték.

Ebben az évben minden eddiginél nagyobb volt az alkotók kísérletező kedve. A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták ki a cukrászok, akik jól bántak a hagyományos ízekkel: málna, mák, meggy, cseresznye és a túró jelentette a fő alkotóelemet, de szokatlan alapanyagokat és ízesítőket is bevetettek, mint a cékla, a paradicsom, homoktövis, az olajos magvak és a szarvasgomba-olaj.

Szépség, ízharmónia, kalória

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál sokat nyomott a latban az íz, a küllem, az összetétel, az újszerűség, de a vágási felület szépsége és a technológiai innováció szakmai szempontok is pontokat jelentettek. A cukormentes torták esetében legfontosabb szempont a szénhidrát- és kalóriaérték, vagyis a kiválasztott kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. Ezúttal a zsűriben foglalt helyet a salgótarjáni G&D cukrászda tulajdonosa, Szó Gellért, a szakma ifjú sztárja, miután kétszer egymás után a verseny győztese lett. Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha népszerű séfje előnyben részesítette a jó receptúrát.  Örült annak, hogy számára is meglepő ízekkel, fűszerekkel, például zsályával, levendulával, szőlőpárlatokkal találkozott.

A most kiválasztott torták még nincsenek teljesen készen, hiszen alkotóiknak a zsűritagok még felajánlják a további segítségüket, amit nem kötelező elfogadni, mielőtt a döntőre a végső tortaváltozatot elkészítik. Mindkét, párhuzamosan dolgozó zsűriben vannak dietetikusok és cukrászok is.

A Magyarország Tortája verseny döntősei:

Balatoni Habos Mogyoró  (Horváth Cukrászda, Budapest),

Szent Erzsébet (Hisztéria Cukrászda, Budapest),

Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő (Nándori Cukrászda, Budapest),

Fertődi Fekete (Frer Cukrászda, Budapest)

Ingyom-Bingyom  (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár).

Magyarország Cukormentes Tortája címért versenyez:

Homok Arany (Horváth Cukrászda),

Málnás zöldségtorta (Frer Cukrászda),

Pöttyös Panni (Zazzi Cukrászda)

Túrós kolibri (Édes-Gyömbér Cukrászda)

Kócos Kajszi (Édességlabor)

Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

  • orzsagtorta_malnas_zoldsegtorta_dsc6266_dxo
  • orzsagtorta_kocos_kajszi_dsc6274_dxo
  • orzsagtorta_homok_aranya_dsc6269_dxo
  • Fertődi fekete_DSC6241_DxO
  • Balatoni Habos Mogyoró_DSC6252_DxO

 

 

Önnek ajánljuk