XIII. Vecsési Városi Borverseny

A Vecsési Borbarátok Egyesülete március 4-én rendezte a XIII. Vecsési Városi Borversenyt a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában, amelyet 16 órakor Várszegi György, a VBE titkára, a program műsorvezetője nyitott meg. A borversenyre bárki nevezhetett fajtánként öt üveg, olyan saját készítésű 2016-os évjáratú borral, amelyből legalább 50 liter mennyiséggel rendelkezett. Óborok esetében 2015-ös vagy azt megelőző évjáratú fehér és vörös borokkal lehetett nevezni.

Az idén rekord mennyiségű bort neveztek be a versenyzők, ezért a szervezők úgy oldották meg a feladatot, hogy a 6 tagú borbíró csapat egyik fele fehér bort bírált, másik fele pedig rozét és vöröset.

A fehér borokat bíráló bizottság elnöke Czeglédi György, a Monor Környéki Strázsa Borrend Nagytanács tagja, Ceremónia mester, borbíró volt. Tagjai voltak: Kovács Róbert (Péteri) borász, borbíró és Polgár Zoltán (Vecsés) újságíró.

A rosé és vörös borok bíráló bizottság elnöke Taschner István, a Sopron – Kőszeg Hegyközségi Tanács Elnöke, Sopron város hegybírója, nemzetközi borbíró volt. Tagjai voltak: Kun László (Sopron) borász, borbíró és Salamon Alajos (Tihany) borász, borbíró, Tihany.

A közönség épp így ketté lett osztva, egyik fele fehér bort, a másik fele rozét és vörös bort bírált. Nagyon látványos volt a közönség borbírálatával lezajlott borverseny, melynek során a borbírók által is elbírált 25 fehérbort, 11 rozét, 19 vörösbort, valamint 4 fehér óbort és 8 vörös óbort kóstolhattak meg a jelenlevők.

Amíg az összegyűjtött borbírálatok értékelése folyt, felszolgálták a vacsorát, a pörkölthöz jól illettek a kóstolt borok. Az ízletes vacsora elfogyasztása után mindenki kíváncsian várta az eredményhirdetést, amelynek alapját a Kádár-féle húszpontos bírálati módszer által adható pontszámok képezték. Bronzérmet a közepes minősítést elért borok kaptak, az ezüstéremhez jó minősítés volt szükséges, míg az aranyéremhez kiváló minősítés tartozott, ez utóbbi minősítést 15 bor termelője érdemelte ki. Az aranyérmes borok közül kerültek ki a serleget kapott első helyezett borok.

A Vecsési Borverseny 2016-os évjáratú boraiból első helyezést ért el:

  • Fehérborok: Petz Családi Pincészet Juhfark bora
  • Rozé borok: Sárosi István Kékfrankos rozé bora
  • Vörös borok: Petz Családi Pincészet Cabernet Franc bora

Az Óborok első helyezettjei:

  • Fehér óborok: Radics Pince 2015-ös évjáratú Szürkebarát bora
  • Vörös óborok: Sárosi István 2015-ös évjáratú Kékfrankos bora

Közönség díjas borok:

  • Fehér bor: Radics Pince, Fehér Cuvee
  • Rozé bor: László Péter, Kéthegyi Cuvee
  • Vörös bor: Búzás Ferenc, Rubintos
  • Fehér óbor: Radics Pince, Szürkebarát (2015)
  • Vörös óbor: Petz Családi Pincészet, Cabernet Sauvignon (2015.)

Érdekesség, hogy a nyertes fehér óbor tekintetében a közönség véleménye megegyezett a borbírók véleményével (csak úgy, mint tavaly). A Vecsési Borverseny megszervezése Petz Márton nevéhez fűződik, az általa felajánlott különdíjat – ami egyúttal Vecsés Város Bora megtisztelő címet is jelenti – Fazekas József Cabernet Sauvignon rozé bora érdemelte ki, a serleget Tábori Ferenc alpolgármester adta át.

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk