Tavaszi italparádé – Pálinkák, furmintok, pezsgők

Néhol már nyáriasak a márciusi napok, és indul a nedűk megmérettetésének ideje. Kezdjük egy hungarikummal, és majd azzal is fejezzük be.

Közép-Európa legpatinásabb párlatversenyén, az ausztriai Destillatán tényleg csak a legjobbak nyernek. Tizenkét ország több mint ezer mintájáról mond véleményt a nagy tekintélyű zsűri, amely a szakértőket is értékeli, és bünteti is a hibás érzékszervi megítélést.

A magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett – jelentette be Wolfgang Lukas, a versenyt rendező cég ügyvezető igazgatója a budapesti díjátadón. Összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A versenyt szívélyes szavakkal méltatta Elisabeth Ellison-Kramer budapesti osztrák nagykövet.

Az agárdiak győzelme nem meglepő, de nagyon szép eredményt ért el a Gyenesei Pálinkárium is, vagy olyan kisebb, először induló üzem, mint a Keve Manufaktúra. Az, hogy a pálinka hungarikum, ma már sokan tudják és kevesen vitatják.

Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több, mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra.

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy termékeik jelentős része belföldön talál vevőre, a kivitel 10 százalék alatti, 7-8 százalék. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.

Pezsgés a Balatonnál

A balatonlellei BL Yachtklubban sokan voltak kíváncsiak a Nagy balatoni pezsgő és gyöngyöző tesztre, amelyet tavaly rendeztek meg először. Ezúttal húsz balatoni borász mutatta be – a Dél-Balatoni Borút Egyesület kezdeményezéseként – a legfinomabb, buborékos borokat. A rendezvénynek mind a közönségsikere, mind a szakmai értéke erős volt.

A boglári borvidék ideális helyszín volt erre a célra, hiszen a pezsgő és gyöngyöző bor gyártásának kiemelt központja. A mesterkurzuson először Garamvári Vencel próbálta elmondani mindazt, amit röviden tudni lehet a pezsgőgyártásról, a megfelelő borfajtákról, a talajviszonyokról, a gyártási folyamat kulcsmozzanatairól, miközben elindult a kóstoltatás. Ezután Fiath Attila, a Master of Wine cím első hazai várományosa tájékoztatta a jelenlévőket a prosecco, a frizzante, a tankpezsgő, a cava és a hagyományos módszer szerint készített nedűk jellemzőiről, nem tagadva a franciaországi Champagne kivételességét és feltárva titkait.

No tanks – bottles – ez a szójáték a szligenje ma a Garamvári pezsgőknek – ez utóbbniakból is akadnak csupán kellemesek, káoszosak, és csúcstermékek. Ez utóbbiak közé tartozik a Vencel-féle Vincent pezsgő. Sok elismerést kapott Légli Ottó, a Buzássy Pincészet, az Ikon Borászat és a Söptei Pincészet is.

A tokaji reneszánsza

Ennek a patinás hungarikumnak a reneszánszát éljük manapság. Ma már sokan nem azonosítják a tokaji borokat az édes nedűkkel, hanem tisztában vannak vele, mennyire szépek tudnak lenni az itteni száraz furmintok. Majd 70 pincészet 160 borát kóstolhatták azok, akik idén is ellátogattak a Corinthiába. Nívós mesterkurzusok, valamint külön aszúterem fogadta azokat, akik hajlandók voltak megvásárolni a belépőjegyet erre az elegáns társasági eseményre.

Száraz borok, zamatos aszúk, furfangos furmintok, sárgamuskotályok, könnyű pezsgők, sőt némelyik standon habzóborok és rozék színesítették a gazdag kínálatot. Nagy várakozás előzte meg a Szepsy 100 vs. rest of the (wine) world mesterkurzust. Két éve idősebb és ifjabb Szepsy István különleges bort készítettek a mádi Úrágya dűlő válogatott fürtjeiből, alacsony termésátlaggal szüretelt furmintból. Amint azt megtudtuk, a magnum palackokba töltött összetett ásványos karakterű száraz furmintból 100 sorszámozott tétel készült. A mesterkurzuson a 17. számú palackban rejlő nedűt lehetett kóstolni.

Akkor – késői – szüret…

Elsősorban a Top száraz furmintokat kívánta mindenki megkóstolni, köztük a 2015-ös kiváló Grand Tokaj Kővágó Furmintot Áts Károlytól, a Hangavári Szőlőbirtok és Pincészettől a 2015-ös Tokaji Furmint Lapist, valamint a Montiumot,  (Barna dűlő furmint 2015.)  A legjobbak között szerepelnek kisebb, a nagyközönség körében kevésbé ismert pincék is, mint a Carpinus borászat, vagy az Anna Birtok. Külön rangsorolták a legjobb késői szüretelésű borokat, közülük a három első helyen a Pajzos Pincészet 2013-as hárslevelűje, a szenzációs mádi Holdvölgy 2013, és a Csubák testvérek Erika Tokaji Cuvée-je 2011 végzett. Érdekesség, hogy a Holdvölgy vertikális aszúkollekciója kiemelten magas áron, 4000 euróért kelt el tavaly júliusban egy Monte Carlo-i árverésen.

Este már alig lehetett lépni a bálteremben – jócskán fogytak a borkorcsolyák, de a kávé és a kézműves édességek is. Sokan még búcsúzóul odaléptek ismét a Garamvári standhoz, hogy egy pohár pezsgővel öblítsék le a nehezebb aszúk szájban maradó gyümölcsös-illatos zamatát.

Elek Lenke

 

Önnek ajánljuk