Megnyílt Hanti Vilmos fotókiállítása Kubáról

„Pillanatok Castro Kubájából 2007” címmel rendezett Hanti Vilmos fotókiállítást, melyet március 2-án nyitottak meg a budapesti Aranytíz Kultúrházban.

A kiállítást Keleti Éva fotóművész nyitotta meg [Fotó: Czinkóczi Tamás]
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ), valamint az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) elnöke tíz évvel ezelőtt járt Kubában, és akkor készítette képeit. Alkotásairól a kiállítást megnyitó Keleti Éva fotóművész, a magyar fotográfia nagyasszonya, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) tiszteletbeli elnöke elmondta: Hanti (aki a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályának aktív tagja) a kubai embereket, az ő hétköznapjaikat láttatta és hozta közel olyan érzékenységgel és tudatossággal, ami az igazi fotósok sorába emeli.

Julio César Cancio Ferrer, Kuba magyarországi nagykövete [Fotó: Czinkóczi Tamás]
Julio César Cancio Ferrer, Kuba magyarországi nagykövete köszöntőjében üdvözölte Kuba jelen lévő barátait, a szigetországgal szolidaritást vállalókat. Az alkalmat megragadva Fidel Castro emlékének is adózott, és hangsúlyozta a legendás vezér béke iránti elkötelezettségét. A kiállítás képeit méltatva elmondta, hogy a Hanti Vilmos által fényképezett emberek, a kubai nép „győztesen került ki az európai szocializmus összeomlása és a Szovjetunió felbomlása után bekövetkezett nagyon kemény 15 évi küzdelemből”. Röviden vázolta az elmúlt öt év politikai, gazdasági és társadalmi „rendszerfrissítésének” céljait és eredményeit is.

Hanti Vilmos [Fotó: Czinkóczi Tamás]
Kubából nem lehet élmények nélkül távozni. Ezt Már Horvát János, hazánk egykori kubai nagykövete mondta, és hangsúlyozta, hogy ezeket az élményeket a kubai emberekkel való találkozások adják, melyekből nem csak az derül ki, hogy ez a világ mennyire színes és érdekes, hanem az is, hogy mennyire nehéz egy elítélő vagy éppen túldicsérő mondatban meghatározni mindazt, ami a karibi országban az elmúlt 60 évben történt vagy éppen történik.

Békés Attila mandolinjátékával szórakoztatta a megjelenteket [Fotó: Czinkóczi Tamás]
Az oldott légkörű rendezvényen – melynek hangulatához Békés Attila újságíró, mandolinművész játéka is hozzájárult – Hanti Vilmos beavatta a jelen lévőket: a kiállítás megrendezésében tulajdonképpen a düh motiválta. Fidel Castro halálakor az egész világ megemlékezett róla, Ferenc pápa imáiba foglalta, csupán két országban nyilatkoztak róla kegyeletsértően: az USA új elnöke és a magyar miniszterelnök nevében megszólaló államtitkár. Hanti ez utóbbi elleni tiltakozásnak szánja a kiállítást azokról a kubai emberekről, akik (mint fogalmazott) ugyan mérhetetlen szegénységben éltek – leginkább az USA politikai indíttatású gazdasági embargója miatt –, de szinte mindenki kiegyensúlyozottnak, boldognak látszik.

A kiállítás március 12-ig tekinthető meg.

[Fotó: Czinkóczi Tamás]

Önnek ajánljuk