A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály évnyitója

Együk magunkat egészségesre!

A TGSZ évnyitóján a mai kor legégetőbb problémáinak egyikéről, az egészséges táplálkozásról esett szó, dr. Benda Judit könyvbemutatója kapcsán. A beszélgetést – amelyre a társszakosztályok tagjai is meghívót kaptak – élénk vita és kóstoló követte, az írónő saját főzésű finomságaiból.

Együk azt, amit a dédszüleink ettek 100-150 évvel ezelőtt. Ezzel a tanáccsal találkozunk az „Egyszerűen finom. A teljes értékű konyha” című hiánypótló könyv bevezetőjében.  A gyógyszerész, táplálkozástudományi szakember, egészség-tanácsadó írónő, dr. Benda Judit gyógyszerész, táplálkozási tanácsadó, újságíró és könyvkiadó is, valamint több gyermekes anya, aki imád enni, főzni, és főleg az ételekkel és alapanyagokkal kísérletezni.

Könyvének bemutatóján szenvedéllyel mesél a pályájáról, az egészséges táplálkozás fontosságáról, és a helytelenül megválasztott élelmiszerek fogyasztása miatt kialakult civilizációs betegségekről.

Amikor még élelmiszeripar nem létezett

Akkor az emberiség a világ valamennyi részén gabonát, zöldséget és gyümölcsöt termelt, gyűjtögetett, állatokat tartott, vadászott, halászott – és egészségesebb volt.

Aztán a XIX. század második felében, a nagy találmányok időszakában feltalálták a kólát, a rágógumit, a marhahúskonzervet és a levesporokat.  A nagyüzemi mezőgazdaságban elkezdték műtrágyázni a földeket, a bőséges termést konzerválták, az eltenni kívánt élelmiszereket tartósították. Néhány év alatt az emberek egészségi állapotában feltűnő változás következett be.

Divat, üzlet, vagy tudomány?

Teszi fel az írónő a kérdést a könyve elején. Napjainkban rendszeresen felbukkannak újabb és újabb divatos diéták, majd amikor a maguk üzleti hasznát meghozták a piacra dobott táplálék-kiegészítők, meg a szakácskönyvek – gyorsan el is tűnnek. Sokukról hamar kiderül, hogy ellentmondásosak, zűrzavarosak, ostobaságok tömegét hirdetik, de mindig jön helyettük más – mondja. Németországban töltött évei és kutatásai során számos értékes adatot és anyagot talált az egészséges táplálkozás fontosságáról, amit összegyűjtött, és saját receptekkel a 300 oldalas „újrapapírra” nyomott igényes kiadvány fejezeteibe rendezett.

Az ideális táplálék teljes értékű

A receptek többségének alapját a magyar konyha jellegzetes ételei képezik, amelyeket átalakított a teljes értékű konyha elvei szerint, és kiegészítette a világ különböző részeiből származó finom, gyorsan elkészíthető hagyományos receptekkel.

Miközben a teflonedények és a mikrohullámú sütő egészségkárosító hatásait tárja fel, ír a jó minőségű magyarországi ivóvízről, felsorolja és bemutatja a többféle értékes gabonát, az azokból készíthető kenyereket, süteményeket, salátákat, levest, tésztát, édességet és mindazt, amit jó szívvel az asztalra tehetünk a családnak.

Az írónő véleménye szerint azok az egyszerű ételek a legjobbak, amelyek helyi alapanyagokból készülnek és követik az évszakok változásait. A teljes értékű konyha ízekben gazdag, változatos és mindezeken túl egészséges is, ami extra élvezet nyújt. Olyan mértékben megerősíti a szervezetet, hogy nincs szükség sem orvosra, sem gyógyszerekre. Hogy hogyan táplálkozzunk egészségesen, nos, ez a könyv ehhez nyújt segítséget.

A Turisztikai és Gasztronómia Szakosztály évindító könyvismertetőjén az írónő a receptjeiből készült finomságokat is bemutatta. A teljes kiőrlésű rozsos búzakenyér a sárgarépás lencsekrémmel és póréhagymás tejfölkrémmel, a tejfölös sütemény, az oregánóval ízesített tönkölylisztből készült pizza nagy sikert aratott.

Barna Judit

 

 

Önnek ajánljuk