„1956 a karikatúrában” – kiállítás a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Karikatúraművészeti Szakosztálya „1956 a karikatúrában” címmel karikatúra kiállítást rendezett a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 Bp. Erkel utca 15.)

A tárlat helyszínével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a közeli Kilián laktanyában alakult meg 1956. október 31-én a forradalom Nemzetőrsége, a Tűzoltó és Tompa utcai felkelők fontos szerepet játszottak a szabadságharcban, a szomszédos Corvin köz pedig a város stratégiai pontján helyezkedett el.

1956-a-karikaturaban-1
Az 1956 a karikatúrában kiállítás plakátja

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 1998 novemberében nyerte el működési engedélyét. Létrehozatala óta fő célja, hogy tudásbázisként, kutatóhelyként szolgálja a kerület múltja iránt érdeklődő polgárokat, segítse az itt lakó vagy tanuló diákokat szűkebb lakóhelyük megismerésében. Különösen fontos, hogy a több mint 2 évtizede tartó ferencvárosi tömb-rehabilitáció eredményeinek köszönhetően a IX. kerületbe költözött új lakossági csoportok számára segítséget nyújtson lakókörnyezetük megismerése terén. Ezzel összefüggésben a Gyűjtemény munkatársai kiemelt fontosságúnak tartják és gyűjtőmunkájuk során prioritást élvez a Középső-Ferencvárosban zajló bontási és építési munkálatok dokumentálása, a helytörténeti szempontból fontos emlékanyag begyűjtése, és feldolgozása. Ugyanilyen jelentős az egykori gyáripari övezet folyamatos változásának dokumentálása a Külső-Ferencvárosban, a mára már megszűnt nagyüzemekben, gyárakban, gyártelepeken talált, még megmenthető írásos és tárgyi emlékanyagok begyűjtése.

1956-a-karikaturaban-9
Fábry János interjút ad a Ferencvárosi Televízió számára [Fotó: Domina Géza] További fotók az eseményről a képre kattintva.
A karikatúra-tárlat október 28-án nyílt meg. A vendégeket Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere köszöntötte, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményt dr. Gönczi Ambrus, az intézmény vezetője mutatta be. A kiállítást a Karikatúraművészeti Szakosztály vezetőségi tagja Bognár Nándor újságíró, médiaszakértő nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a karikatúra alkotója, csakúgy, mint mondjuk egy szatíra írója, keres egy olyan sajátos nézőpontot, ahonnan nézve másképpen lehet bemutatni a világot. Meglehet, az így bemutatott kép szokatlan, talán derűs, talán ironikus is, de mindenképp jellemző. A magas művészi színvonalon megvalósított karikatúrák bármilyen témájúak is, segítenek a legnehezebb időszakokban. Segítenek túlélni sok mindent, és az élet nélkülük nehezebb, valószínűleg szomorúbb is lenne.

Az 56-os témához kapcsolódó karikatúrákon, szatirikus grafikákon kívül az elnyomásra és a diktatúrára utaló grafikákat és plakátokat is láthatnak az érdeklődők.

A tárlat 2016. december 20-ig látható keddtől péntekig 10-18 óra, szombaton 10-14 óra között.

Dr. Gönczi Ambrus

Önnek ajánljuk