Karácsonyi vásárok Bécsben

Amit szinte minden magyar turista ismer, az a hagyományos Christkindlmarkt, a bécsi városháza előtt minden évben megtartott karácsonyi vásár. Az osztrák főváros legnépszerűbb karácsonyi rendezvénye most Bécsi Karácsonyi Álom néven újult meg.

Új árusok, rengeteg kézműves termék és minőségi kínálat mellett 4500  négyzetméteres korcsolyapálya várja e téli sport kedvelőit naponta 10 és 21 óra között. A kezdők külön pályán ismerkedhetnek a jégen siklás alapjaival. Ez az 550 négyzetméteres pálya esténként és hétvégére curling pályává alakul, amelyet online lehet előre lefoglalni.

blumengartenhirschstetten_foto_furthner_ma42
Copyright: Christian Fürthner / MA42

A karácsonyi képeskönyvek mesevilága a park északi részében található. Itt áll a Hókirálynő palotája, egy muzeális körhinta és egy rénszarvas-szánnak álcázott kisvonat. A hagyományos adventi koszorú, az életnagyságú betlehem, a vásár karácsonyfájánál este nyolckor komolyzenei koncertet adó toronyzenészek sem hiányoznak. A városháza dísztermében hétvégenként a világ különböző tájairól érkező kórusok adventi, karácsonyi énekeket és népdalaikat adják elő. A gyerekek levelet írhatnak a Jézuskának, vagy mézeskalácsot díszíthetnek.

wienerweihnachtstraum_cstadtwienmarketing
Copyright: Stadt Wien Marketing

Bécsben még tíz kerületben összesen további 18 karácsonyi vásár nyílt, van köztük meghitt, elegáns, romantikus, környezettudatos, vagy éppen a fiatalokat vonzó. Legegyszerűbb tömegközlekedési eszközökkel megközelíteni a helyszíneket, de egy hosszú sétával öt vásár is megnézhető. Az első helyszín az egykori egyetemi campus, az Altes AKH, amelynek meghitt karácsonyi faluja a bécsiek kedvence. A séta a Lange Gassen folytatódik a Sankt-Ulrichs-Platz felé, ahonnan könnyen elérhető a bécsi városháza előtti Christkindlmarkt, de továbbsétálhatunk a spittelbergi karácsonyi vásárhoz, amely girbegurba utcácskáival az egyik legromantikusabb helyszíne az adventi eseménynek. A következő állomás a Stiftgasse, onnan csak egy ugrás a MuseumsQuartier udvara, ahol jégkunyhók, jó zene és fényinstallációk várják a puncs és mézeskalács illat elől menekülőket. Innen érdemes a Mariahilf templom előtti vásárhoz eljutni. És aki még nem fáradt, a Naschmarkt karácsonyi specialitásait kóstolhatja, nézegetheti.

tandler2_foto_houdek_pid
Copyright: Christian Houdek / PID

Az osztrák főváros 13. kerületében található természetvédelmi területen, advent idején életnagyságú betlehem, forró italokat és ételeket kínáló hütte, valamint dámvadakat és muflonokat bemutató látványkifutó a vonzerő.

Mennyei karácsony mottóval rendezi meg adventi kiállítását és vásárát a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten. A hullócsillagok, felhők és angyalok mellett biotermékeket és regionális finomságokat kínálnak, valamint gyertyát, fenyődíszt és fajátékokat.

Copyright: iStock

Van még egy érdekes, környezettudatos karácsonyi ajánlata Bécsnek: a bécsi köztisztasági vállalat, az MA 48 zsibvására, az MA 48-Tandler.Itt értékesítik azokat a használt, de még jó állapotban lévő kisbútorokat, játékokat, ruhaneműket, műszaki cikkeket, amelyeket valaki kiselejtezett és a telepen külön raktároztak. Ide kerülnek a talált tárgyak is, amelyekért nem jelentkezett egykori tulajdonosuk.

tandler_foto_houdek_pid
Copyright: Christian Houdek / PID

Az adventi vásárukon karácsonyi kellékek, műfenyők, terítők, zenei CD-k, karácsonyfadíszek, ünnepi edények között lehet válogatni. A bevételből hajléktalanszállót, menekültek beilleszkedését segítő integrációs házat, vagy Bécs új állatmenhelyét támogatják. A különleges régiségbolt Bécs 5. kerületében, a Siebenbrunnengasse 3 szám alatt található és szerdától szombatig 10-16 óra között van nyitva.

Hajós Anna

(https://www.wien.gv.at/freizeit/einkaufen/maerkte/weihnachtsmaerkte.html#eins)

Önnek ajánljuk