Hungarikumok Kiskőrösön

Kiskőrös nevének említésekor rögtön Petőfi Sándor jut eszünkbe, ami természetes dolog, mivel a lánglelkű költő Kiskőrösön született. Az alföldi városka a Petőfi-szülőházon kívül még sok, hungarikumnak is tekinthető érdekességgel, látványossággal várja az ide látogató turistákat.

János Vitéz Látogatóközpont
János Vitéz Látogatóközpont

Kiskőrös egyik büszkesége a Kunság-Szesz Szeszipari Zrt, ami közel 20 éves múltra tekint vissza. 1994-ben indult családi vállalkozásként, s mára az ország egyik legnagyobb szeszipari üzemévé nőtte ki magát. A cég előremutató törekvéseit jól tükrözi a 2013-ban nyílt pálinkafőzde. A vállalkozás az ország egyik legnagyobb pálinkagyártó üzemeként évi több százezer liter kiváló minőségű pálinka előállítására alkalmas. Az új gyáregységben a legmodernebb pálinkafőző berendezéseket használják, melyek alkalmasak egylépcsős és kisüsti pálinkák gyártására is. A pálinka előállításához szükséges gyümölcsöket kizárólag magyar termelőktől vásárolják, ezzel is biztosítva a kiváló minőséget és a magyar kistermelők piacát. A Kunság-Szesz főbb termékei: Rónasági Pálinkák, Mátyás Keserű likőr, Mátyás Mézes Barack likőr, Ágyas barack és körte pálinka, Waterloo Napóleon, kommersz szeszes italok. Prémium kategóriás termékeik a Mátyás Keserű likőr és a Mátyás Mézes Barack likőr, melyek 2012-ben elnyerték a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A nemzetközi elismerés sem maradt el, 2012-ben Tirolban megrendezett Destillata Nemzetközi Párlatversenyen a Mátyás Keserű likőr arany, a Mátyás Mézes Barack likőr ezüstérmet szerzett. A vállalkozás 2011-ben Business Superbrands kitüntetést kapott.

Mátyás pálinkák
Mátyás pálinkák

Kiskőrös legújabb látványossága a János Vitéz Látogatóközpontban látható, ahol Petőfi Sándor János Vitéz művét egy labirintusban való barangolás közben ismerjük meg. A labirintusban vezető útvonal János Vitéz kalandjainak szimbolikus színtere, ahol a vers egyes énekeinek megfelelő állomások által ismerhető meg Petőfi műve. A kanyargós útvonal és az elrendezés a költemény hatékony interpretálását eredményezi, és egyúttal szórakoztató tanulást nyújt a kisiskolások számára. A megfelelő atmoszféra megteremtése érdekében a labirintusban elsötétített részek, illetve irányított színes fények és hanghatások segítségével haladhatnak a látogatók a történet alakulásának megfelelően. A képek és hangok együttesen újszerű, innovatív megjelenítést kölcsönöznek a szövegnek, élvezhető formában jelenítik meg a tananyagot. A modern technika segítségével a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik, kiszélesítve az érdeklődésre számot tartó korosztályt. Így nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztály számára is tartalmas élménnyé válik a program.

János Vitéz kiállítás egy részlete
János Vitéz kiállítás egy részlete

A látogatás elején kapott tableten keresztül a vers időrendiségét és cselekményét követve versrészletek, érdekességek, értelmező információkat ismerhetnek meg az irodalmi műhöz kapcsolódóan a látogatók. A kiállítás aktív részvételt kíván vendégeitől, a különböző „próbatételek” kapcsán maguk is részesévé válnak a cselekménynek, így egyrészt tudásanyagot sajátítanak el, másrészt széles spektrumú befogadójává válnak a műalkotásnak.

Mátyás Pálinkaház
Mátyás Pálinkaház

November 12.-én második alkalommal rendezték meg a Petőfi téren a Kemencés Gasztronómiai Fesztivált, ami a Márton-napi Libanapokhoz is kapcsolódott. Kürtőskalács, lepény, pálinka, kézműves sörök, forralt bor, Márton-napi finomságok és remek hangulat várta a Petőfi térre látogatókat. Állandó programok közé tartozik az őstermelői és kézműves kirakodóvásár valamint a gyerekeknek tartott kézműves foglalkozások. Az újboráldás után a Groovehouse biztosította a talp alá valót, őket követte a DJ Dominique féle házibuli, majd zárásként a Bratyó Band gondoskodott az utcabálról.

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk