Arató András és Németh Péter nemzetközi antifasiszta díjat kap!

Arató András (Klubrádió) és Németh Péter (Népszava) nemzetközi antifasiszta díjat kap!

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) antifasiszta szervezet – melynek már öt éve Hanti Vilmos az elnöke – hétvégén tartja XVII. kongresszusát Prágában.

Európában (és Izraelben) több mint 30 országában működik tagszervezete, a legnagyobb az 5 milliós orosz veteránszervezet.

A kongresszust megelőző pénteken a FIR Michel Vanderborght antifasiszta díjjal tüntetett ki 9 országból bátor jogvédőket, újságírókat, más közéleti személyiségeket, intézményeket antifasiszta elkötelezettségükért. Magyarországról Arató András (Klubrádió) és Németh Péter (Népszava) a díjazott.

Legutóbb 2013-ban ezt a díjat Magyarországról Budapest XIII. kerülete kapta meg, az elismerést Tóth József  polgármester vett át a belgiumi parlament épületében. Az eseményekhez kapcsolódik Hanti Vilmos fotókiállításának megnyitója, amely a márciusi újfasiszta belgiumi terrortámadás áldozataira emlékezik. Háttér: a FIR-t 1951 nyarán az egykori ellenállók, politikai bebörtönzöttek, a Hitler-ellenes koalíció soraiban harcolók hozták létre Bécsben. Michel Vanderborght 2003-2011-ig töltötte be a FIR elnöki tisztét, Belgiumban közismert, megbecsült veterán volt partizán és politikai ellenálló múltjáért.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) közleménye

Önnek ajánljuk