Impozáns hotel épült a mesebeli faluban

Hollókő nem a dombtetőn magasodó váráról, hanem a 17-18. században kialakult ófalu jellegzetes házairól, és a köztük álló aprócska templomról ismert elsősorban. Az eredeti állapotukban megőrzött épületek a régi palóc világ egyedi emlékei, ezért az UNESCO 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította a települést. A 2015-ben felújított Ófalu eddig is sok vendéget vonzott, de a helyi turizmusnak nagy lendületet ad az új szálloda.

_dsc3960_dxoNógrád megyében, a Kelet-Cserhát dimbes-dombos tájvédelmi körzetében a 21-es úton tábla mutatja az irányt, ahol elfordulunk. Még pár kilométer a kanyargós úton, és az erdőkkel ővezett tájon Alsótold, Felsőtold után jön Hollókő. Nevét a legenda szerint arról kapta, hogy a falucska szélén álló várban fogvatartott lány boszorkány dajkája szövetkezett az ördöggel, akinek parancsára az ördögfiak éjszakánként hollóvá változva kövenként bontották le a várat, mígnem a várúr végül elengedte a lányt.

A festői környezetről Mikszáth Kálmán így írt: „Sok földet bejártam, de mégis csak Nógrád tetszik legjobban: hegyeivel, völgyeivel, egyenesre nőtt fáival; itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk.”

A településnek mindössze 380 lakosa van, akiknek mindennapos elfoglaltsága az Ófalu házaiban a turisták fogadása finom péksüteményekkel, házi szörpökkel, kézműves sajtokkal, és a hely jellegzetes szuvenírjeivel. Azon túl, hogy Hollókő a kulturális világörökség része, történelméből és múltjából adódóan itt egy helyen megtalálhatóak épített, természeti, szellemi és kulturális értékek is. A falu központi jelképe a fatornyos, zsindelytetős, kis katolikus templom. A körülötte futó utcácskák házaiban a Palóc Babamúzeum, a Postamúzeum, a Nyomdaműhely és a Szövőműhely is sok érdekességet ígér. A falu fölé magasodó Hollókői Várhoz a szépséges kilátásért egy negyedórás kaptatón sétálhatunk fel.

Hollókőn főleg a palóc bútorokkal és szőttesekkel berendezett, fehérre meszelt vendégházakban szállhatott meg az évi száztízezer turista az Ófaluban és a környéken, mert  eddig nem volt olyan nívós szálloda itt, amely legalább egy éjszakás maradásra bírta volna a vendéget. Október elején azonban hivatalosan is átadták a 4 csillagos 68 szobás Castellum Hotel Hollókő szállodát, amely már augusztusban fogadta az első vendégeket.

_dsc4027_dxo

A ház négycsillagos Hotelstars minősítéssel kezdett el működni, soft opening módon. A több mint 1,6 milliárd forintos bekerülési költségű beruházás a legkorszerűbb mai igényeknek is megfelel, az akadálymentesítéstől az antiallergén berendezésekig. Az étteremben a helyi palóc konyha különlegességeitől a különféle allergiában szenvedőkig mindenki talál fogára valót. Külön figyelemreméltó az étterem mestercukrászának európai színvonalú desszert produkciója. A spa és wellness részleg 420 négyzetméteren színvonalában illik a négycsillagos szállodához, és, hamarosan átadják a fitness termet is, valamint bowling pályát is terveznek.

_dsc4018_dxo_dsc3961_dxoA modern külsejű Castellum szobáinak ablakaiból pazar kilátás nyílik a szépséges vidékre. A tervező az erkélyeket átlátszó üveggel oldotta meg, hogy az érintetlen természetet a szobából élvezhesse a vendég. A belső design figyelemreméltóan színvonalas, a kifejezetten ide tervezett és gyártott szürke-bézs-barna-türkiz-napsárga színösszeállítású bútorokig és textilekig. A belső építész Szolnoki Mária felhasználta a palóc népművészet hagyományos mintavilágát; a jellegzetes virágmotívumot szinte minden helységben fali-, és padlóburkolatokon ismétli. A törtfehér organza függönyök és a falba épített LED lámpák hangulatos hatást keltenek a szobákban.

Az ünnepélyes megnyitón – ahol meseszép hollókői népviseletbe öltözött hölgyek fogadták a vendégeket – dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Becsó Zsolt, a régió országgyűlési képviselője, valamint a megye vezetői egyaránt méltatták, milyen szükség volt ezen a vidéken egy igényes szállodára, amit az is jelez, hogy máris kedvelik a házat a közeli Szlovákiából érkező turisták és a jacuzzis szobákban a nászutasok.

A szálloda igazgatója Paraczky Péter, a szakma tapasztalt szakembere, akinek érdemeit dr. Niklai Ákos, a  Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is méltatta. A környék településeinek polgármesterei és turisztikai szakemberei természetesen szívesen látott vendégek voltak a megnyitón. Láthatóan mindnyájan örültek annak, hogy a régió ilyen értékes beruházással gyarapodott, és kiemelték, hogy szükség volt itt – az egyébként kellemes, helybéli, falusi vendéglátós szobák mellett – egy olyan hotelre, amely minden igényt kielégít, és ahol magas szintű tárgyalásokat, szűkkörű konferenciákat is folytathatnak.

_dsc3956_dxo

A szolgáltatások választéka kivételesen széleskörű, a gyermekmegőrzéstől a laptop kölcsönzésig és a kerékpárjavításig, valamint a kirándulások szervezéséig.

Nem utolsósorban: kiemelt figyelmet fordítottak a megújuló források felhasználására, ennek része, hogy napelemeket terveztek az épületre, ezek biztosítják majd a szükséges áramot. A külföldi és hazai finanszírozást megcélzó pályázatukban a költségek 8,31 százalékát a megújuló energia-hasznosító berendezések tették ki.

 

Hollókőn ezután a falusi turizmus mellett az „Itt kell tartani a vendéget” jelmondat jegyében a legigényesebb hotel-szolgálatásokat megfizető hazai, szlovák és más országbeli vendégeket is várja a Hotel Castellum.

Barna Judit

Önnek ajánljuk