Beszámoló a Kelenvölgyi Polgárok Köre művész-közönség találkozójáról

A Kelenvölgyi Polgárok Köre folyamatosan helyet biztosít kelenvölgyi kötődésű hivatásos művészek és amatőr alkotók számára, a különféle művészeti ágak képviselőinek alkotásainak bemutatására. A székház (1116 Budapest, Alabástrom utca 9.) otthonos légköre kellemes körülményeket biztosít nemcsak kiállítások, rendezvények tartására, hanem bensőséges környezetet teremt kötetlen találkozások, stúdióbeszélgetések, klubfoglalkozások számára is.

Ezen sorozat keretében egy rendkívüli művész–közönség találkozóra került sor 2016. október 9-én a szervezet székházában, a korábban önálló kiállítást tartó Jeney Klárával és Fábry János karikaturistákkal. A találkozó Tábori József üdvözlő szavait követően Fábry János moderálásával zajlott. A kötetlen hangulathoz hozzájárult a találkozó „fehér asztal” jellege is a szervezet által biztosított körülményekkel, a családias vendéglátással.

A Kelenvölgyi Polgárok Köre meghívott vendégei: Jeney Klára és Fábry János [Fotó: Török Zsuzsa]
A Kelenvölgyi Polgárok Köre meghívott vendégei: Jeney Klára és Fábry János [Fotó: Török Zsuzsa]
Visszakerültek a falra a korábbi kiállításokon már szereplő, gondolatébresztő, kérdéseket kiváltó grafikák, Jeney Klára és Fábry János „Irodalom és zene a karikatúrában” című kiállításának jellemző képei.

A képek mindegyike más-más késztetésektől sarkallva születtek, emlékeket, érzéseket, néha indulatokat váltott ki a nézőkből.

A beszélgetés közben felmerült emberi törődés gondolatával kapcsolatban Jeney Klára elmondta, hogy csoportfoglalkozásokat tart sérült személyek fizikális és mentális állapotuk megőrzése érdekében. Az egyes foglalkozások közös élménye, a közös éneklések, kézműves foglalkozások, új dolgok tanulása, a rajzolás és festés a hasznosság érzését keltik a betegekben. Az emberek életminőségét – az egészségesekét is! – a kreatív terápiával jelentősen javítani lehet.

A művésznő a rajzainak megalkotásánál mindig arra törekedett, hogy megtalálja az ábrázolt művész „egyéniségét, lelkét”, és azt rajzain is kifejezve, felkeltse a néző érdeklődését az adott személy iránt. Más az élményszerzés lehetősége kortárs személy ábrázolásánál, más egy korábban élt személy megszemélyesítése esetén. Egy- egy kép megszületése sokszor egy előzetes kutatási munka és belső intuíció eredménye. Mint, ahogy Fábry János elmondta „egy szenvedés, egy küszködés eredménye” a jó alkotás, amely sok nekifutást igényel. Az inspiráció során belső gátak, freudi határok szabadulnak fel az emberben, előretör a tudat alatti én és megszületik az alkotás.

Innen elkanyarodva szóba került a jobb féltekés rajzolás kérdése is.

Jó beszélgetés volt, melyben mindenki nyitott volt, adott és kapott is az est folyamán.

A beszélgetésnek csak az idő előrehaladása vetet végett. Folytatni kell!

Tábori József

Budapest, 2016. okt.17.

 

Önnek ajánljuk