„A zene a karikatúrában” kiállítással ünnepeltük a Zene Világnapját a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Kisgalériájában

A Zene Világnapja alkalmából „A zene a karikatúrában” címmel a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztálya karikatúra kiállítást rendezett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Kisgalériájában.

Képgaléria

A kiállítás elegáns, kulturált meghívóját Fazekas Ildikó, a Központi Könyvtár kulturális szervezője készítette – a tervező a meghívó színeit a MÚOSZ logójának színeihez igazította. A meghívón egyébként a szakosztály tagjának, Sándor Róbertnek Bogányi című karikatúrája volt látható.

konyvtar-zene-a-karikaturaban-00-14
Sándor Róbert: Bogányi

A kiállítást a megnyitón dr. Dippold Péter, a Központi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Bevezetőben örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a Zene Világnapja alkalmából ilyen különleges, egyedi és változatos kiállítás nyílik az intézményben. A továbbiakban egyebek közt arról beszélt, hogy oktatás közben a hallgatóinak éppen az írás kialakulásáról tartott órát, amikor rádöbbent arra, hogy tulajdonképpen a zene éppen annyira egyidős az emberiséggel, mint a kommunikáció maga. Ezen a gondolatmeneten továbbhaladva idézte meg Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című 1977-es filmjét, amelyben az idegen civilizációval sikerül felvenni a kapcsolatot, mégpedig a zene segítségével, amely tulajdonképpen a zene univerzialitására is egyfajta bizonyíték. Az igazgató arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a Központi Könyvtár egyik fontos egységét képezi a Zenei Gyűjtemény, amelyben a kapcsolódó szakirodalom mellett kották és hangzóanyagok is elérhetőek.

konyvtar-zene-a-karikaturaban-00-07
A megnyitóbeszéd után Fábry János egy friss, aznap készült bekeretezett tusrajzával ajándékozta meg Horváth Charlie-t. Fotó: Jeney Klára

Ezt követően a kiállításról és a karikatúraművészetről Fábry János, Pulitzer-díjas karikaturista, a MÚOSZ Karikatúraművészeti Szakosztályának vezetője beszélt.

A megnyitó vendége, Horváth Charlie Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk zenei műfajok jellegzetes hangú előadóművésze a zene életében betöltött szerepéről mondott el néhány érdekességet.

Az ünnepélyes megnyitó után a kiállítás vendégei és a jelenlévő alkotók kötetlen beszélgetések során értékelték a kiállított műveket.

Bognár Nándor

A Zene a karikatúrában kiállításon résztvevő művészek névsora 

Bertalan Tivadar
Dluhopolszky László
Dzsibrail Besszam
Fábry János
Fábry Tímea
Gaál Tibor (T-Boy)
Gedeon Péter
Gyárfás Gábor
Jeney Klára
Kaján Tibor
Keczely Gabriella
Kemény János
Mátrai István
Mátrai Péter
Mlinkó Zoltán
Pálfy István Putyu
Pálfy Julianna
Rádóczy Gyarmathy Gábor
Sándor Róbert
Széman Richárd

Az Észak-Magyarország írása a kiállításról:

kajan01Rendhagyó kiállításnak adott helyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a zene világnapja alkalmából, melyen több mint húsz hazai rajzoló munkáiból láthatnak gondolatébresztő karikatúrákat az érdeklődők.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Karikatúraművészeti Szakosztálya értékes válogatást tár az érdeklődők elé, így többek között a miskolci születésű, idén 92 éves korában elhunyt Kaján Tibor több rajzát is, akinek a tehetségét korán felismerték.

Állandó munkatársként dolgozott a Ludas Matyinál, majd a Tükörnél, a Népszabadságnál, a Magyar Nemzetnél, később a Hócipőnél, 1973-ban pedig önálló rajzfilmet készített az UNESCO számára. Nevéhez kapcsolják a nekrológkarikatúra műfaját. Szívesen rajzolta meg egyéni, sajátos stílusában számtalan kortárs művész barátja portréját.

A megnyitóra meghívták Horváth Charlie Liszt Ferenc-díjas énekest, zenészt, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk zenei műfajok jellegzetes hangú előadóművészét, akinek eddig 38 lemeze jelent meg.

Az értékes kiállítás képein a zenei élet reprezentánsai, legendák és élő előadóművészek, ismert énekesek, zeneszerzők, többek között Verdi, Beethoven, Liszt, Debussy portréi jelentek meg.

A most megnyitott kiállítás képei nem tartoznak a hagyományos karikatúra világához, már csak tematikájukat tekintve sem. A sorozat folytatódik az irodalom, a politika, a tudósok, az orvos–beteg témakörhöz kapcsolódva, mondta terveiket ismertetve Fábry János, a MÚOSZ karikatúraművészet szakosztályának elnöke.

ÉM-NJ

Önnek ajánljuk