Átadták „ƒAz év ökoturisztikai létesítménye 2016” díjakat a turizmus világnapján

Látogatóközpont és tanösvény kategóriában három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója adták át. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató –és családbarát jellege alapján méretessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki.

Idén hetedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek átadó ünnepségére a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én került sor a budapesti Larus Rendezvényközpontban.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti-park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

1
Díjátadók és díjazottak

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

DÍJAZOTTAK

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek:

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek – (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)
II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)
III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.

2
Égerösvény Zalakaroson

KÜLÖNDÍJ A LEGINNOVATÍVABB MEGOLDÁSOKAT KIVITELEZŐ VÁLLALKOZÁSNAK:

Patkós Stúdió (Tápiógyörgye)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíj odaítélésére. Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda.

A különdíjat elnyert tápiógyörgyei Patkós Stúdió elsősorban tanösvények készítésével, tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A Stúdió az évek folyamán a klasszikus tanösvényeket alapjaiban gondolta újra, a hangsúlyt a játék közbeni tudásszerzésre, a látogató aktív közreműködésére helyezve. A különböző interaktív és szórakoztató elemeket a tanösvénytáblákba is beépítették, így a Stúdió alaptevékenysége a tanösvények, a kreatív játékok és a kiállítások tervezése, építése felé tolódott.

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk