Látogatás a venezuelai nagykövetségen

Raúl Betancourt Seeland, a Venezuelai Bolivári Köztársaság nagykövete szeptember 27-én sajtóbeszélgetésen találkozott a MUOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályának a tagjaival. A Nagykövet bevezető előadásában és az újságírók kérdéseire adott válaszában részletesen tájékoztatott országa helyzetéről és nemzetközi kapcsolatairól. Érintette a kormányzat és a caracasi parlamentben többséggel rendelkező Demokratikus Egység Kerekasztala közötti súlyos ellentéteket valamint Maduro elnök esetleges visszahívására vonatkozó népszavazás kiírásának a lehetőségét. Hangsúlyozta, hogy a kormány a párbeszéd mellett van.

A diplomata elmondta, hogy elsősorban az olajiparra támaszkodó gazdaság egyoldalúságának a csökkentésére, a kormányzat tizenöt ágazat (halászat, műanyagipar, gyógyszeripar, idegenforgalom stb.) kiemelt fejlesztését határozta el. Hangsúlyozta, hogy a gyakori árúhiánynak elsősorban „az ország ellen folytatott gazdasági háború” és a manipulációs felvásárlás a fő okai, amit közvetlen elosztással is próbálnak ellensúlyozni.

Raúl Betancourt Seeland kijelentette, az „Egyesült Államok az ellenzéket támogatja”, de a gazdaságban az egyik legfontosabb partner. Nicolas Maduro elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter a kolumbiai kormány és FARC gerilla szervezet közötti békemegállapodás aláírása alkalmával, a napokban Cartagenában találkoztak, ahol megegyeztek a kapcsolatok javítását célzó párbeszéd folytatásában. Argentínában és Brazíliában történt kormányváltás által okozott változások viszont nem kedvezők hazája számára. Megemlítette, hogy szeptember 13-18 között Margareta szigeten, 110 állam képviselőinek a részvételével tartották az El Nem Kötelezett Országok XVII. csúcsértekezletét, ami komoly politikai sikert jelentett Venezuelának.

Raúl Betancourt Seeland hangsúlyozta, hogy Venezuelának szoros kapcsolatai vannak Kubával, amit Hugo Chávez és Fidel Castro barátsága alapozott meg. A szigetország nagy segítséget nyújtott az analfabetizmus felszámolásában. Több tízezer egészségügyi, oktatási és más kubai szakember dolgozik a dél-amerikai országban. Hatezer venezuelai diák tanul jelenleg Kubában. A diplomata elmondta, hogy az ALBA regionális szervezet keretében Venezuela kedvezményes áron szállít kőolajat Kubába, Nicaraguába és karibi régió több országába. A Nagykövet szerint, a hazájában korábban megkezdett szociális programok változatlanul folytatódnak.

A magyar-venezuelai kapcsolatokról Raúl Betancourt Seeland elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2014-ben elérte a 18 millió USD-t. Az üzleti lehetőségek felkutatása és kihasználása érdekében találkoztak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel. A Venezuelával való gazdasági kapcsolatok erősítése beleillik a magyar kormány „déli nyitás” programjába. Magyar külképviselet jelenleg nincs Caracasban, de a quitói nagykövetség hatásköre Venezuelára is kiterjed.

Kovács Gábor

 

Önnek ajánljuk