Kiosztották az idei Gundel Károly díjakat

Gundel Károly (1883-1956) a magyar vendéglátás ikonikus személyiségének emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásban, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján, 2016. szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.

Tizennyolc szakmai kiválóságra érkezett 2016-ban jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) az idei díjazottak.

A Vomberg Frigyes legutóbb a 2016. évi Bocuse d’Or Európa-bajnokságán szerzett első helyezett csapat coach-aként került reflektorfénybe.

Az Ecseri úti Vendéglátó Ipari Szakmunkásképző Iskolából indult el mesterszakács-karrierje. Konyhafőnök helyettesként kötődik neve a Hotel Duna Intercontinentalhoz, az ausztriai Puchberg Hotel HausStrengberghez és a Várkert Casinohoz. A Konyhaművészet és a Borbarát című lapok állandó munkatársaként jegyezte. Mintegy tíz évig volt tagja a Borkollégiumnak. A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar és a Kodolányi János Főiskola szakoktatójaként hozzájárult a következő generáció szakmai fejlődéséhez. A Magyarországi Konyhafőnökök Egyesületének alapító tagja, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Felügyelő Bizottságának, valamint a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának tagja. Foodstilystként számos előadást, továbbképzést tart, versenyeket (pl. Hagyomány és Evolúció) szervez és bonyolít le. Bronzérmet szerzett a Győri szakácsklub csapat tagjaként a legutóbbi Szakácsolimpián és aVilágbajnokságon is. 2014-ben a stockholmi Bocuse d’Or Európa-bajnokságon a 9. helyezett magyar csapatot segítette, 2015-ben a lyon-i Világbajnokságon 13. helyig jutottak, míg az idei Budapesten rendezett Európabajnokságon coachként az 1. helyig vitte a csapatot.

Czubor János szakmai pályafutása a Gundel Károly Szakképző Iskolához és annak jogelődjeihez kötődik, diákként, szakoktatóként, majd több mint két évtizeden át az ország legrangosabb vendéglátó középiskolájának igazgatójaként. Tevékenységét szinte minden érintett csoport, szervezet egyaránt elismeri és értékeli. Egyöntetűen kivívta a magyar gasztronómia szakmai elismerését, kollégái és az oktatási szakemberek megbecsülését. Élete során megkapott elismerései, díjai: Magyar Gasztronómia Szolgálatáért Emlékérem, Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, Apáczai Csere János Díj, Dr. Bárczi Géza Díj, Németh László Díj, Budapesti Középfokú Oktatási Intézmények Igazgatói Szövetségének Díja, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Pro ScolaUrbis Díj, Örökös Címzetes Igazgatói rang, Magyar Köztársaság Arany Érdemérem.

Augusztusban bekövetkezett váratlan halálakor az MVI a szakmai szervezetek egyöntetű támogatásával adománygyűjtést szervezett. A temetés költségeinek fedezése után maradt jelentős összeget a családja egy alapítványon keresztül Czubor János munkásságának megőrzésére fordítja.

E. L.

Önnek ajánljuk