Jubileumi Halfesztivál Szegeden

Szeptember első hétvégéjén, csodálatos nyári időben rendezték a jubileumi, XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, melyet hatalmas érdeklődés övezett a Délalföldi városban. Rengeteg helyi és magyarországi résztvevő és érdeklődő mellett, számos külföldi ország vendégei is örömmel fogyasztották a legkülönfélébb halételeket, melyek közül azért mégis a világhíres „Szegedi halászlé” vitte a prímet… A BOHUSZ tagjai is meghívást kaptak erre a remek eseményre, hiszen a jó ételekhez elengedhetetlen a jó bor is, és bizony volt is bőven eme remek nedűből, akárcsak a finom pálinkákból, ami szintén nem elhanyagolható tényező!

A rendezvény évről évre nagyobb lesz, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy már nemcsak a Tisza belvárosi partja, de az újszegedi Partfürdő is benépesült halfőzőkkel, akik fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdöttek egymással, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrend valamelyik fokozatát.

0090

Az elmúlt években teljes mértékben felújított és megerősített gáttal határolt rakpart adott helyett a kézműves termékek sátrainak, a rengeteg szórakoztató programnak helyet adó színpadnak, de itt kóstolhattuk meg a finomabbnál finomabb halételeket, melyeket kézműves sörökkel, finom pálinkákkal, remek borokkal öblíthettünk le. A mindkét éjszakán hajnalig tartó rendezvényen mindenki megtalálhatta a neki megfelelő finomságokat, és az igazi ínyencek akár végig is kóstolhatták a pazar kínálatot. Mi meg is tettük, és állítom, sem remek ételekből, sem kitűnő borokból, sem tökéletes pálinkákból nem volt hiány!

A Múzeum előtti Vízi bástyán felállított Óriás Bográcsban a legjobb féle szegedi halászlé főtt, amihez a paprikát az „égből hozta” a szegedi boszorkány annak rendje és szegedi módja szerint, ahogy a hagymát csakis Makóról hozták a Maroson át tutajjal.

Természetesen Halfesztivál nem lehetséges főzőverseny nélkül, ezt a szervezők idén is betartották, és a kemping/strand területén, szombaton hatalmas rendezvény keretei között adtak lehetőséget a csapatoknak, hogy bebizonyítsák, kik tudják a legjobb és legfinomabb halételeket elkészíteni! Egyértelműen az „igazi” zsűri maga a közönség volt, akik hatalmas lékesedéssel indultak felfedező útra, hiszen itt minden résztvevő, mindent beleadott abba, hogy a lehető legjobbat hozzák ki a legkülönfélébb halakból.

0106

De függetlenül a remek ételektől és italoktól, mindenképpen érdemes volt felfedezni a remek időben Szeged – a nagy árvíz után teljesen újjáépített – belvárosát is! Nem rég újra megnyílt a híres Virágcukrászda a sétáló utca mind két oldalán, ahova minden képen érdemes sütire betérni, és megnézni a szépen felújított muzeális termeket, de egy fagyira vagy kávéra több hangulatos cukrászda és kávézó is vár minket!

Az egységes képet mutató belváros hangulatos utcáin és terein, akár késő este is sétálhatunk, hiszen a romantikus hangulatvilágítás és az utcai teraszok remek programlehetőséget kínálnak.

Térjünk be a szintén nem régen felújított, a nagy Tiszai árvíz után fogadalomból, 1913 és 1930 között neoromán stílusban épített Szegedi Dóm hatalmas épületébe, mely a város messziről is jól látható jelképe, és ami az ódon Egyetemi kerengők és zenélő óratorony által határolt téren fekszik, ami a híres Szegedi Szabadtéri játékoknak is helyet ad.

0138

Minden képen keressük fel a város másik jelképét, a Móra Ferenc Múzeum patinás épületét a Tisza partján, ahol érdekes állandó és időszakos kiállításokkal várják az érdeklődőket! Természetesen számos más múzeum, épület, kiállítás, állatkert és egyéb nevezetesség várja a városba érkező turistákat, melyekről részletes információt a www.szeged.varosom.hu weboldalon találhatunk!

Pihenésre mindenképpen ajánlott célpont az 1896-ban, török építészeti elemekkel megépült, az utóbbi években teljesen megújult, elképesztően hangulatos Anna Fürdő, vagy aki inkább az élményfürdőzés világára vágyik, annak a nemrégen átadott, minden létező vízi szórakoztató elemmel felszerelt Újszegedi Partfürdő komplexum.

0009

És mi vár még az idelátogatókra? Rengeteg rendezvény (például a szeptember még a „Bortér” nevű, hatalmas, napokig tartó bormustra és kóstolás), rengeteg látnivaló, kedvező árak, barátságos emberek, igazi kikapcsolódás, szórakozás! De ezt mindenkinek érdemes magának felfedezni!

Köszönjük a lehetőséget Szeged városának, és az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa Szegedi Legációjának!

Önnek ajánljuk