A HOFI 80 kiállítás megnyitóbeszéde

Hofi Géza születésének 80. évfordulójára készített karikatúrákat állítanak ki Budapesten, a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor sétányon. Az utcatárlat megnyitó beszédét Dluhopolszky László kurátor tartotta, s egyben eredményt is hirdetett. 

Kedves Közönség, Mikroszkóp törzsvendégek, Ludas Matyi olvasók! Tisztelt érdeklődők!

A Hofi 80 karikatúra pályázat eredményhirdetése következik. Mottó: Hogyan látják művészeink Hofi Géza Kossuth -díjas művészünket, Kőbánya díszpolgárát a karikaturista szemével? Szerepein keresztül milyen kép vetül majd látogatóink elé? Pusszantás mindenkinek vagy mindegy kinek – ez volt a szlogenünk, amit természetesen Hofi Gézától kölcsönöztünk.

Most lenne Hofi Géza 80 éves. Úgy gondoltunk, hogy – rendhagyó módon – a magyar és határontúli művészek rajzaikkal és karikatúráikkal tisztelegnek majd az ország kedvence előtt. A pályázat ötletadója a kőbányai Kőrösi Nonprofit Kft. A szakemberek abból indultak ki, hogy humoristánk hajdan, fiatal korában maga is gyakran rajzolt karikatúrákat. Kőbányán a Majolika gyárban volt porcelánfestő. Itt nem jelentett hátrányt a biztos rajztudás. Az egésznapos megerőltető munka után kikapcsolódás volt számára egy-egy humoros rajz elkészítése. Ezek rendszerint a faliújságon landoltak. Már ezen kezdeti bök rajzoknál kidomborodott a művész később népszerűvé vált humora. Szinte előre vetítették, hogy rajzolójuk még élőszóban is  babérokat fog aratni. Következett a katonaság, ami kifogyhatatlan humor forrása lett Hofi számára. Megfigyelt minden kis rezzenést, a bugyuta törzsőrmestereket. Elraktározott mindent, hogy majd egyszer profitáljon belőlük a színpadon. A katonaság után Debrecenbe került segédszínésznek. Vonzotta a színpad. Érdekes, hogy harsogó sikereket nem a világot jelentő deszkákon, hanem a színésztársalgóban aratott fergeteges humorával. Itt nagyobb volt a sikere és elfogadottsága, mint a színpadon. Felfigyelt erre a fiatal Hoffman Gézára Szendrő József igazgató is. Nem is tudta Szendrő, hogy hamarosan „keresztapja” lesz az ifjú tehetségnek, akinek egy mindent eldöntő beszélgetés után a Hofi művésznevet javasolta. Bevált. Jó döntésnek bizonyult, mert rövid idő múlva az egész ország megismerte, sőt megszerette Hofi Gézát. Pályája innen töretlenül haladt felfelé. Először Koós Jánossal, majd egyedül  is boldogult a színpadon. Befutott.

Nyolcvan éves lenne idén júliusban Hofi Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja
Nyolcvan éves lenne idén júliusban Hofi Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja

Kapcsolata a képzőművészettel nem szakadt meg, mert jött az 1982-es esztendő, amikor is a Pécsi Rajzfilm Stúdió Markó Nándor animátor segítségével elkészítette a HOFI című gyurma-kisfilmjét. 1985 táján a Magyar Televízió felkérésére Nepp József rendező fogott hozzá a Megalkuvó macskák megrajzoláshoz. A rajzfilm sikeréhez Hofi Géza és barátja, Koós János szolgáltatta a felejthetetlen zenei alapot. Mondanom sem kell, rojtosra ismételték a filmhíradók előtt és a televízióban is.

Mi, fiatal karikaturisták is felkerestük 1972-ben Hofit a Mikroszkóp Színpad öltözőjében. Farsangi vicclapot készítettünk – nem is akármilyet – a Kossuth Nyomda megbízásából. Címe BAKFITY lett – utalva Rózsa Sándor paródiájára, amit a televízióban láttunk. Emlékszem, az egész ország akkoriban szögediesen beszélt. Kértük, véleményezze a kezdeti zsengéket. Kíváncsiak voltunk, tetszik-e neki első vicclapunk.

Apropó, paródiák. Hofi Géza nem esett kétségbe, ha valakit parodizálni kellett. Palettáján egyaránt megjelent Rhoda Scott zongorista vagy a Rózsa Sándort megjelenítő Oszter Sándor. Most arra kértük rajzolóinkat, bátran utánozzák a mestert,  magát Hofi Gézát. Jelenítsék meg Hofisszeuszt vagy a zseniális Hoféliát. S ebből a sorból ne felejtsék ki a PIÁL A FÖLD zenei karikatúráját.

Hofi hívószónak bizonyult. Az ötven felkért portrékarikaturista közül nyár elején 17-en ragadtak rajztollat, ecsetet, ceruzát és egeret. A határidőre 30 mű érkezett be és került fel a tablókra. Ez, amint látják, utcai kiállítás itt a Kőrösi Csoma sétányon. Kettős funkciója van ebben a rekkenő hőségben. A párakapu testünket, a szellemes karikatúrák lelkünket üdítik. Hofi Géza munkásságának most már a grafikusok is méltó emléket állítottak.

Visszaemlékezem egy Mikroszkóp-előadásra, ahol feleségemet felhívta a színpadra: kösse be megsérült kezét. Beszélgetés közben egy tompa bognár ceruza került Ágikám kezébe. – Nem fog! – sopánkodott kétségbeesett arám – Akkor fogja maga! – adott tanácsot Hofi mester. Most mennyire fogott rajzolóink grafitja, azt a zsűri volt hívatva eldönteni. Három nyertest hirdetünk.

A HOFI 80 karikatúrapályázat első helyezettje Takács Krisztián (Párkány). A nyertes karikatúra
A HOFI 80 karikatúrapályázat első helyezettje Takács Krisztián (Párkány). A nyertes karikatúra

1. helyen végzett Takács Krisztián Párkányból, jutalma 60.000 Ft és az oklevél,
2. helyen vézett Fehér Zsolt Hajdúböszörményből, jutalma 40.000 Ft és az oklevél,
3. helyen végzett Lázár Zoltán Budapestről, jutalma 20.000 Ft és az oklevél,
4. helyen végzett Szénási Ferenc Sopronból,
5. helyen végzett Bacsa Gergely Lucfalváról,
6. helyen végzett Balogh Patrik Lövőről,
7. helyen végzett Bánó Attila Telkiből,
8. helyen végzett Peter Zaltanov Szófiából,
9. helyen végzett Bíró Sándor Budapestről.

A karikatúrák  a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor sétányon tekinthetők meg, július 31-ig. A közönségdíjra aznap éjfélig lehet szavazni: interneten, egy alkalommal, egy képre, IDE KATTINTVAA győztes rajz  készítője 30000 forint jutalmat kap.

Elmondhatjuk, hogy felhívásunk megmozgatta az egész országot. Ami érdekes, három külföldi pályázónk tette kiállításunkat nemzetközivé. Hisz grafika érkezett a távoli Stokholmból, Szófiából és a szomszédos Párkányból. Vidékről  Dunaharasztiból, Lövőről, Szegedről, Dunakesziről, Telkiből, Szigetszentmiklósról és Dömösről pályáztak. Budapestről hatan kisérelték meg a verseny megnyerését. Mi marad más hátra? Pusszantás mindegy kinek! Ezennel kérem, tekintsék meg tablóinkon a HOFI 80 kiállítást. Örülök,hogy ilyen szép számban megjelentek.

Dluhopolszky László kurátor

Önnek ajánljuk